„Турцизацията“ на София, за която Янев говори, всъщност е дело на ГЕРБ

Препоръки на ИРПС за подобряване на изборния процес и промяна в законодателството
31.05.2013
Депутатите категорично отказаха да се лишат от безотчетните си пари, мярката била „популизъм“
04.06.2013

„Турцизацията“ на София, за която Янев говори, всъщност е дело на ГЕРБ

Два протеста срещу изборните резултати са организирани в неделя в София. Единият е идея на Националния фронт за спасение на България, а другият на РЗС

В социалните мрежи от няколко дни също се създава организация за шествия на недоволство от властта, не само в столицата, но и в други големие градове – Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен и други.

Основната „теза“ на недоволството, артикулирана от лидера на невлязлата в парламента партия РЗС на Яне Янев са получите три мандата на ДПС в София. По думите на Янев се наблюдава „турцизация“ и той и неговите последователи се обявяват срещу „набезите“ на Движението в София. Никой обаче не обяснява как се получиха трите депутати на партията в София.Два протеста срещу изборните резултати са организирани в неделя в София. Единият е идея на Националния фронт за спасение на България, а другият на РЗС

В социалните мрежи от няколко дни също се създава организация за шествия на недоволство от властта, не само в столицата, но и в други големие градове – Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен и други.

Основната „теза“ на недоволството, артикулирана от лидера на невлязлата в парламента партия РЗС на Яне Янев са получите три мандата на ДПС в София. По думите на Янев се наблюдава „турцизация“ и той и неговите последователи се обявяват срещу „набезите“ на Движението в София. Никой обаче не обяснява как се получиха трите депутати на партията в София.

Те са резултат от новата методика, която Централната избирателна комисия прие за изчисляване на изборните резултати от предсрочните парламентарни избори в страната.
За парадоксите на методика беше алармирано в момента на нейното приемане. Математици доказаха, че може да се разпределят мандати и без наличието на нито един глас в даден район.

Тримата софийски народни представителя са функция на новия начин за изчисляване, който бе разработен от членовете на ЦИК – математиците Красимир Калинов и Емануил Христов – от квотата на ГЕРБ в ЦИК. По неофициална информация зад „идеология“ на новото изчисляване стои бившият председател на правната комисия в мандата на 41-то Народно събрание Искра Фидосова. Единствените членове на Централната избирателна комисия, които гласуваха против методологията бяха от квотата на ДПС. Веднага след изборите от партията заявиха, че ще искат нейната промяна.

От дискусия между членовете на изборния борд и ЦИК, преди изборите, стана ясно, че методологията е „консултирана“ с  партии и експерти – кои и как не стана ясно. Методиката така и не беше представена публично, въпреки настояването на Институт за развитие на публичната среда.

„Не виждам основания за протест, понеже от силните райони на нас тази нова методика ни отне народни представители и ни даде в райони, в които никога не сме имали представителство“, заяви пред блога „Отворен парламент – граждански гласове“ народният представител от ДПС Четин Казак. „Погледнете, например Хасково – там с 18 000 гласа имаме една един мандат, а във Видин с 450 гласа имаме също един мандат“, обясни още парламентаристът. „Системата бе така измислена и гласувана от ЦИК“, допълни той.

„Сега няма да бързаме да се променя нищо, понеже подобно нещо не е на дневен ред, ще се мисли преди следващите парламентарни избори“, смята още Казак.

По неофициална информация е твърде вероятно да се върне старата методика за изчисляване, която устройва повечето партии в изборна ситуация. „Тези 31 избирателни района са крайно несправедливи, докато териториалното деление е такова няма как да има точно разпределяне на вот – в един МИР депутат „струва“ 400 гласа, в друг 6000“, твърдят народни представители.

Снимка: БГНЕС