ОССЕ в предварителен доклад: Медиите не отбелязват платеното съдържание, може да заблудят аудиторията си

ЦИК раздала невалидни удостоверения за наблюдатели
30.04.2013
Всеки заслужава да гласува вободно!
10.05.2013

ОССЕ в предварителен доклад: Медиите не отбелязват платеното съдържание, може да заблудят аудиторията си

Аудиторията на медиите в България може да бъде заблудена за естеството на предизборнияте репортажи, тъй като няма графично отделяне на платено от неплатено политическо съдържание. Такъв извод правят в предварителния си доклад за предизборната ситуация у нас наблюдателите от мисията на ОССЕ. Документът е публикуван на сайта на ОССЕ: „Някои частни електронни и печатни медии продължават да не обозначават по ясен и подобаващ начин заплатеното отразяване, като по този начин потенциално заблуждават аудиторията относно естеството на репортажите”, пишат в текста си проучвалите предварително страната ни преди вота.

За да добият обективна информация преди седмици от ОССЕ са започнали да правят сами анализ на няколко медии – електронни и печатни. От мисията уточняват, че от 19 април правят медиен мониторинг на четири телевизии, две радиа и три вестника. Според доклада на ОССЕ те по количествени и качествени признаци най-гледаното време на БНТ, бТВ, Нова телевизия и ТВ7, както и на БНР и Дарик. Вестниците, които следят наблюдателите пък са Телеграф, 24 часа и Стандарт


Аудиторията на медиите в България може да бъде заблудена за естеството на предизборнияте репортажи, тъй като няма графично отделяне на платено от неплатено политическо съдържание. Такъв извод правят в предварителния си доклад за предизборната ситуация у нас наблюдателите от мисията на ОССЕ. Документът е публикуван на сайта на ОССЕ:  „Някои частни електронни и печатни медии продължават да не обозначават по ясен и подобаващ начин заплатеното отразяване, като по този начин потенциално заблуждават аудиторията относно естеството на репортажите”, пишат в текста си проучвалите предварително страната ни преди вота.

За да добият обективна информация преди седмици от ОССЕ са започнали да правят сами анализ на няколко медии – електронни и печатни. От мисията уточняват, че от 19 април правят медиен мониторинг на четири телевизии, две радиа и три вестника. Според доклада на ОССЕ те по количествени и качествени признаци най-гледаното време на БНТ, бТВ, Нова телевизия и ТВ7, както и на БНР и Дарик. Вестниците, които следят наблюдателите пък са Телеграф, 24 часа и Стандарт.

От ОССЕ уточняват, че предизборната кампания се е фокусирала предимно върху бедността в страната и борбата с корупцията и организираната престъпност.

От мисията са проследили и подаваните жалби по време на подготовката на изборния процес. Според доклада Върховния административен съд (ВАС) е разгледал 55 жалби срещу решения на Централната избирателна комисия. Интересен момент е, че 37 от тези жалби са срещу съставите на Районните избирателни комисии. ВАС, обаче приема, че съставянето на РИК е в съответствие със закона и отхвърля жалбите.

От ОССЕ отбелязват, че представители на Синята коалиция са обжалвали всички 31 Районни избирателни комисии. Жалби са пуснали и от другите опозиционни партии – БСП и ДПС.