ЦИК раздала невалидни удостоверения за наблюдатели

Сагата с пиарките на Миро или как "Криси" няма да го издъни
27.04.2013
ОССЕ в предварителен доклад: Медиите не отбелязват платеното съдържание, може да заблудят аудиторията си
04.05.2013

ЦИК раздала невалидни удостоверения за наблюдатели

Централната избирателна комисия е регистрирала до момента 10 български неправителствени организации с обща членска маса от 7241 членове, които ще извършат наблюдение на изборния процес. Това каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов във вторник.

Проверка на блога "Отворен парламент" обаче показва, че регистрацията на наблюдателите съвсем не е безпроблемна, за което в ЦИК нямат особено обяснение. До момента вече част от удостоверенията за наблюдатели са раздадени на заявилите ги Неправителствени организаиции. Оказва се, че те на практика са невалидни, тъй като атрибутите на Централната избирателна комисия са невалидни.


Централната избирателна комисия е регистрирала до момента 10 български неправителствени организации с общo  7241 наблюдатели за изборите през май 2013 г. Това каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов във вторник.

Проверка на блога "Отворен парламент" обаче показва, че регистрацията на наблюдателите съвсем не е безпроблемна, за което в ЦИК нямат особено обяснение. До момента част от удостоверенията за наблюдатели са раздадени на заявилите ги неправителствени организаиции. Оказва се, че те на практика са невалидни, тъй като атрибутите на Централната избирателна комисия са невалидни.

Според закона на удостоверението на наблюдател трябва да има задължително печат на ЦИК, както и подписите на секретаря и председателя на комисията. Първите раздадени документи, обаче  не са с автентични атрибути, а фотокопия.

В последствие от Централната избирателна комисия "се усетили", че подобни удостоверения могат да бъдат сметнати от Секционните комисии за невалидни и започнали да издават документи с автентични подписи и "мокър" печат.

Към момента час от наблюдателите ще предоставят "валидни" документи, а други – отново издадени от ЦИК, но не особено редовни. Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова обясни пред "Отворен парламент", че не е информирана за случая, но ако има нередност тя ще бъде отстранена.

От комисията пък коментираха неофициално, че може да се стигне до анулиране на едните удостоверения, защото всички трябва да бъдат "изправни". "Вярно е, че имаме регистър на наблюдателите, но не във всички секционни комисии имат достъп до базата данни и може да върнат някого, решавайки, че печатът е "фалшив", щом е сканиран и отпечатан".

Въпросът вероятно ще бъде решен след Великден.