ЦИК решава във вторник дали да разсекрети кода за преброяването

Кръгла маса: Честни и прозрачни избори 2013
03.04.2013
МС изисква доставчикът на копирните машини да изработи брошура за хора неработили никога с техника
09.04.2013

ЦИК решава във вторник дали да разсекрети кода за преброяването

Във вторник ЦИК ще реши дали да отвори кода към софтуера за преброяване на гласовете след предсрочните избори на 12 май. Това стана ясно в понеделник по време представяне на софтуера от страна на Информационно обслужване и Централната избирателна комисия.

От неправителствени организации, след които Институт за развитие на публичната среда и фондация "14 януари" поискаха "Информационно обслужване" да публикува изходния код на софтуера за обработка на изборните резултати.


Във вторник ЦИК ще реши дали да отвори кода към софтуера за преброяване на гласовете след предсрочните избори на 12 май. Това стана ясно в понеделник по време представяне на софтуера от страна на Информационно обслужване и Централната избирателна комисия.

От неправителствени организации, след които Институт за развитие на публичната среда и фондация "14 януари" поискаха "Информационно обслужване" да публикува изходния код на софтуера за обработна на изборните резултати. 

Според директора на фирмата технически това е възможно, но крайното решение трябва да вземе ЦИК. От Централната избирателна комисия обясниха, че то ще се гласува във вторник. Оказа се обаче, че изборните специалисти смятат, че кодът може да бъде откраднат. Не стана ясно кой би имал интерес да краде код към софтуер, който се ползва еднократно.

Междувременно председателят на борда на директорите на ИО Валери Борисов заяви пред "Отворен парламент", че решението за огласяването на кода не се взема от държавното дружество. "В момента, в който ЦИК ни изберат за изпълнител по обществената поръчка, софтуерът става тяхна интелектуална собственост – така че трябва те да кажат дали са склонни да го дадат", заяви Борисов. По думите му всяка година методиката, която комисията обявява е различна и затова кандидатстващите фирми пишат за всеки вот нов софтуер.

Очаква се решението да бъде взето утре от ЦИК.

Ето и текста на писмото, изпратено в края на март до  ЦИК:

Уважаеми госпожи и господа,

Вчера, 24 март 2013г., Централната избирателна комисия не взе решение по препоръката на Институт за развитие на публичната среда, свързана с кода на софтуера за обработка на изборните резултати, наричан по-долу за краткост "код", "изходен код".

Препоръката беше следната:

"След като бъде определен преброителят на изборните резултати, Централната избирателна комисия (ЦИК) да публикува на сайта си кода, за да се прекратят тиражираните в публичното пространство съмнения за някаква възможност за манипулации при определяне на резултатите от преброителя."

ЦИК направи това с аргументи, лишени от всякаква логика: "Така всеки ще може да бърка в кода и да манипулира резултатите" или, че трябвало да се предостави и "платформата Oracle", за да се публикува изходният код.

Оценяваме факта, че някои от изразилите това мнение членове на ЦИК направиха уговорката, че не са програмисти, защото иначе твърдението би било некомпетентно.

Считаме за необходимо да заявим следното:

След като вече е известен изпълнителят на поръчката за извършване на преброяването на резултатите от предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013, ние, долуподписаните,

Настояваме пред Централната избирателна комисия да преразгледа предложението и да публикува изходния код и стойностите на конфигурационните параметри, заедно с окончателния софтуер, който да бъде подписан с електронен подпис.

Настояваме това да се случи с цел да бъдат разсеяни всички съмнения за възможни манипулации при определяне на крайните резултати.

Считаме, че прозрачността на механизма, по който се изчисляват и определят резултатите от изборите в България е от значение за цялото общество, а не е в интерес само на една правителствена или неправителствена организация.

Подобен акт на публикуване на кода, по който се изчисляват тези резултати, ще приближи държавната и изборната администрация до стандартите за отворени данни и прозрачно управление, основен стълб на съвременната демокрация.

Такова действие на ЦИК по никакъв начин няма да застраши и компрометира сигурността на резултатите, защото именно такъв вид публична проверка ще гарантира надеждността на софтуера. Твърденията за възможно "вписване на данни от всеки в деня на изборите" са несъстоятелни. Подобно твърдение е равносилно на твърдението, че всеки може да промени данни примерно в системите за онлайн банкиране или друг подобен софтуер, при който сигурността е императив.

Публикуването на кода означава, че всеки ще може да компилира идентично копие на изчислителния софтуер върху свой компютър, с което да направи паралелна проверка на изборните резултати, спазвайки авторските права на създателите.

Това действие по никакъв начин няма да се отрази на копието на софтуера, с който ЦИК ще изчисли официалните резултати. Ако копията са идентични и данните са въведени правилно, то би трябвало и финалните резултати да съвпаднат, което гарантира коректността на направените изчисления.

С уважение:

Богомил Шопов – Бого, активист за прозрачно управление

Екатерина Маркова, активист за граждански контрол и гласуване по Интернет

Константин Момчев – IT специалист

Асен Генов, Фондация "Четиринадесети януари"

Константин Павлов, Фондация "Четиринадесети януари"

Християн Кочев – IT специалист

Делян Петров Делчев – IT специалист

Антоанета Цонева, Институт за развитие на публичната среда

Емил А. Георгиев, юрист, "Електронна Граница България“

Атанас Чобанов – журналист от сайта "Бивол"

Бойчо Бойчев, Сдружение "Линукс за българи"

Мирчо Мирев, Сдружение "Линукс за българи"

Вася Атанасова, IT специалист

Емилия Драганова

Емил Алчев