Министерски съвет повиши тарифите за отразяване на кампанията в обществените медии

Стефан Манов обжалва методологията за определяне на резултатите от изборите
19.03.2013
Ще промени ли разпределението на мандатите новата Методика за определяне на резултатите от гласуването?
21.03.2013

Министерски съвет повиши тарифите за отразяване на кампанията в обществените медии

Днес Министерски съвет прие постановление за определяне на тарифата, по която участниците в предизборната кампания ще заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР.

Самата предизборна кампания ще започне официално на 12 април 2013 г. и ще завърши преди деня за размисъл на 11 май 2013 г.


Днес Министерски съвет прие постановление за определяне на тарифата, по която участниците в предизборната кампания ще заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР.

Предизборна кампания ще започне официално на 12 април 2013 г. и ще завърши преди деnя за размисъл на 11 май 2013 г.

Регистрираните партии, инициативни комитети и независими кандидати, ще трябва да заплащат на медиите за отразяване на предизборната им кампания за формите, чрез които искат да достигнат до широката публика. Самото отразяване на кампанията е изцяло платено.

Въпреки кризата обаче, служебният кабинет не е приел подход на запазване или намаление в цените на различните форми за отразяване на предизборната кампания, дори напротив. В сравнение с предишните тарифи за отразяване на президентските и местни избори, определените този път са сравнително по-високи.

Цената за минута клип, излъчен по БНТ в различните часови пояси през делничните дни, ще струва между 330 лв. и 2255 лв., а през почивните дни между 330 лв. и 2800 лв. Встъпителните и заключителните клипове са по 1400 лв. на минута. Хрониките, в чиято цена са включени и разходите за изработка на репортажа, ще струват 920 лв. и 1150 лв. на минута в зависимост от това дали се излъчват в делничен или почивен ден, а цената за минута диспут, излъчен по БНТ ще струва съответно 180 лв. и 200 лв. По-ниски са цените, одобрени с тарифата, за излъчване по БНТ 2 и БНТ Свят.

Предизборната кампания започва с встъпителни и завършва със заключителни клипове на участниците в нея, които за да бъдат излъчени по БНТ се плащат по следните тарифи:

В определените часови пояси през делничните и почивните дни, участниците в предизборната кампания ще бъдат обслужвани от националната телевизия по различни тарифи, в които също се забелязват промени:

Увеличение има и в цените за минута диспут през седмицата и почивните дни, излъчвани по БНТ.

Българското национално радио е увеличило тарифите за всички форми на предизборно отразяване:

Излъчването на клип до 30 секунди в радиопредаванията на програма "Хоризонт" на БНР ще струва 150 лв. и 190 лв. според часовия пояс, докато по време на Избори 2011 г. минута клип е струвала 90 лв.