Да се върне преференциалният вот и да се въведат облекчени условия за независими депутати

Най-големият проблем на България е избирателната система
26.02.2013
Предложението на Янев за изменение в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности
09.03.2013

Да се върне преференциалният вот и да се въведат облекчени условия за независими депутати

Предложение за промени в Изборния кодекс, което облекчава прякото участие на избирателя в изборния процес, е внесъл преди 10 дни народният представител от Синята коалиция Михаил Михайлов. Нагласата на мнозинството от ГЕРБ, обаче е текстовете да не бъдат разгледани, научи Отоворен парламент. 

Народният представител е предложил да се върне отоадналата с последните обнародвани промени в изборния кодекс преференция, чрез която гражданите могат да пренареждат партийните листи.


Предложение за промени в Изборния кодекс, което облекчава прякото участие на избирателя в изборния процес, е внесъл преди 10 дни народният представител от Синята коалиция Михаил Михайлов. Нагласата на мнозинството от ГЕРБ, обаче е текстовете да не бъдат разгледани, научи Отоворен парламент.

Народният представител е предложил да се върне отпадналата с последните обнародвани промени в Изборния кодекс преференция, чрез която гражданите могат да пренареждат партийните листи.

Тази възможност бе заличена от Изборния кодекс по настояване на ГЕРБ, защото според Искра Фидосова Централната избирателна комисия нямала възможност да подготви необходимите за всяка партийна бюлетина модулни кутии. Според информация от ЦИК, обаче такава задача пред тях не е поставяна и няма проблем, наричаните от Фидосова „тавички“ да бъдат изработени.

Според разписания от Михаил Михайлова текст в кодекса трябва да се върне преференцията. Пренареждането на листа пък трябва да се случва с 5% от гласовете на избирателите.

Друга идея на народния представител, която е внесена в деловодството на парламента е облекчаване на издигането на независим кандидат за депутат. Към момента в Изборния кодекс е записано, че за регистрацията на безпартиен кандидат в подкрепа на кандидатурата му са необходими не по-малко от 3 на сто, но не повече от 5000 избиратели с постоянен адрес на територията на района. Михайлов предлага текстът да се преформатира на „не по-малко от 1%, но не повече от 3000“ подписа от избирателите с постоянен адрес на територията на многомандатния район.

По думите на народния представител няма никакъв проблем промените в кодекса да минат до края на 42-я парламент. „Разпределени са на правна комисия предложенията ми и нищо не преди в сряда да минат през правна комисия и до петък да бъдат приети. Все пак гласувахме промените в Закона за Черноморското крайбрежия за два дни“, обясни Михайлов. Според него обаче текстовете са „против цялата политическа номенклатура от ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция“. „По този начин силата е в гражданите – те решават кой на кое място да класират в предложената им от партиите листа“, допълни народният представител.

По неофициална информация на "Отворен парламент"  ГЕРБ няма да дадат ход на разписаните текстове от Михайлов. „Изборният кодекс е току – що променен и то в друга посока – отпадана преференциалното гласуване, а и няма как то да се подготви за два месеца, когато са предсрочните избори“, коментираха депутати от мнозинството.

„Нека следващите управляващи да си решават за преференция, граждански листи и други промени. Ние вече кодекса го промениха“, заявиха парламентаристи.

Междувременно от новосформирания съюз ДСБ и Единство обясниха, че ще настояват предложението на депутата от Синята коалиция да бъде прието. Дори и да не бъде удължен мандатът на това Народно събрание и да не се сформира кабинет на националното съгласие, както искат десните, те смятат, че двата предложени текста могат да минат през правна комисия и зала.

Синята коалиция е получила уверение от останалите партии, че ще подкрепят искането им. Не е ясно какво казват, обаче ГЕРБ по въпроса, тъй като неофициално депутатите им не изразяват подобна готовност.

Другото искане на Синята коалиция е, ако все пак бъде продължен мандата на този парламент и бъде сформиран кабинет, новите управляващи да приемат освен вече предложените от Михайлов текстове и "всички приемливи искания на гражданите".