Неверни твърдения на Дянков за парите, похарчени за референдума

Институции в будна кома: ЦИК се оплака от Сметната палата пред парламента
24.01.2013
Избори и референдуми – използването на личните данни на гражданите – рискове и превенция
18.09.2016

Неверни твърдения на Дянков за парите, похарчени за референдума

Харчът от 25 млн. лв. за организация на референдума, който финансовият министър Симеон Дянков обяви в неделя вечер, е силно завишен, а цитираната от него сума – нереална. Това стана ясно от проверка по ведомствата, разписани по пера в план-сметката на Министерски съвет.

В неделя вечер, когато министърът правеше компания в гласуването на министър-председателя Борисов, финансовият министър обяви, че за безсмисления референдум са изхрачени около 20- 25 милиона, тъй като училищата имали нужда от отопление за секционните комисии, което „надвишва с 2 млн. лв.  предварителните разчети“. От неясните обяснения на Дянков не се разбра как така тези 2 млн. лв. станаха 11 млн. лв. допълнително над отпуснатите от правителството за организиране и провеждане на допитването.

Референдумът трябваше да излезе около 14 млн. лв.  Съвместната проверка на Mediapool и „Отворен парламент“  установи, че няма ведомство, което да е надвишило предварително разписаните от Министерството на финансите средства. Дори обикновено „най-скъпият“ участник в организирането на избори – МВР – не е поискал повече пари за допитването в неделя.

Според планираните от ведомството на Симеон Дянков разходи, вътрешното министерство е получило 2 800 000 лв., което е под половината реално похарчени от хората на Цветанов пари за вота миналата година. Тогава оценката бе, че сумата може да се промени, тъй като според план-сметката за изборите „2 в 1“ МВР трябва да получи 4 000 000 лв. Де факто то получи 6 000 000 лева. Според информация на пресцентъра на вътрешното министерство обаче увеличаване на парите сега не е имало, тъй като не се е наложило.

Най-голямото перо в организацията на референдума е на Министерския съвет за организационно-техническата подготовка – 9 960 000 лв. В него влиза бюджета на ЦИК (1 425 000 лв), възнаграждения и осигуровки за комисията – 300 000 лв., възнаграждения по граждански договори – 200 000 лв., както и материално-техническо осигуряване на дейността на комисията – 925 000 лв. ( тук влизат и разходите за преброителя на резултатите от референдума).  Възнагражденията на РИК и СИК ще бъдат близо 4 000 000 лв.

От Централната избирателна комисия не са искали допълнително пари. „Част от средствата даже не са изхарчени, тъй като секционните комисии са в по-стеснен състав, отколкото на избори“, обясниха изборните специалисти.

Служба ГРАО в МРРБ е получила 520 000 лв, МВнР – 500 000 лв, а МО – 11 000 лв. Ведомствата не са надвишили средствата си, заявяват официално от техните пресцентрове.

За логистичното осигуряване на изборния процес в деня на допитването МС ще използва близо 4 000 000 лв, в което влизат средства и за общинските администрации. Официална информация от Министерския съвет за допълнителни средства няма. По неофициални данни парите са усвоени, но без нужда от допълнителни разходи.

За какво все пак са тези 11 млн. лв.?

От Министерството на финансите така и не успяха да обяснят за какво са били допълнителните около 11 млн. лв, които държавата се е наложило да изхрачи, според сметките на вицепремиера Симеон Дянков.

Според разчети обаче, предоставени на Синдиката на българските учители, при провеждането на референдум или избори едно училище губи средно 925 лв. на ден – за подготовка, отопление и други разходи. Председателят на синдиката Янка Такева коментира за Mediapool, че тези разходи трябва да се възстановят на училищата, защото те се правят от делегираните им бюджети и за два дни се изяжда издръжката на две паралелки. Така при разход от 1850 лева за два дни, умножен по 3000 училища, това прави 5 550 000 лева.

От Синдиката за изпратили писмо на Министерството на финансите, с което се иска възстановяване на неясен брой средства.

Според директори обаче, училищата получават необходимите допълнителни пари от отредените милиони за общинска администрация. „Разходите не са толкова големи, тъй като хамалската работа, за която Такева говори, се извършва от чистачките на училищата и не получават извънредни пари“, обясниха ръководители на гимназии. Според тях досега никога не са се възстановявали пари на училищата и не е ясно защо е подета тази инициатива точно сега.

„Ние винаги бихме намерили място за допълнителни пари от Министерството на финансите, но досега винаги средствата са се поемали от общините и всичко е било коректно“, коментират  преподаватели.

Остава неясно как министър Дянков изчисли 25 милиона лева за референдума, при приети от Министерския съвет близо 14 млн. лв. бюджет за допитването.