Институции в будна кома: ЦИК се оплака от Сметната палата пред парламента

Наблюдение на националния референдум
23.01.2013
Неверни твърдения на Дянков за парите, похарчени за референдума
29.01.2013

Институции в будна кома: ЦИК се оплака от Сметната палата пред парламента

ЦИК няма да отмени решението си Сметната палата да проверява финансовите отчети на кампанията, но пък произходът на средствата едва ли ще бъде уточнен.

След като Централната избирателна комисия дълго протака отговор до институцията, която отказа да изпълни тяхно решение, стана ясно, че изборните специалисти са намерили за уместно да пишат до Народното събрание.

„Комисията взе решение да изпрати писмо до парламента, в което да обясним казуса, че Сметната палата не намира за наобходимо да проверява отчетите на инициативните комитети, тъй като не смята, че законът за референдумите ги задължава“, обясни пред блога „Отворен парламент“ граждански гласове говорителят на комисията Ралица Негенцова. По думите й ЦИК не е отменила решението си, с което задължава палатата да извърши проверка на подадените от инициативните комитети финансови отчети за получени дарения и разходване на средствата.

По неофициална информация от комисията, обаче, твърде вероятно е такава проверка да не се извърши. Затова изборните специалисти прехвърлили „топката“ към законодателния орган. Мотивът им бил в парламента да преценят дали след този референдум има необходимост от промяна на нормативната база, която да гарантира следващо допитване.

„Няма как да задължим Сметната палата, можем само да настояваме да проверяват. Преварителната нагласа, обаче е да не изпълнят нашето решение. И понеже не намерихме друг механизъм, решихме все пак да поставим въпроса на законодателната власт за евентуален следващ референдум“, обясниха членове на комисията.

Точно преди Коледните празници от Сметната палата изпратиха писмо до ЦИК, с което отказват да проверява произхода на изхарчените за информационната кампания пари на инициативните комитети, тъй като те не били публични (т.е. не са от държавна субсидия, а с частен произход.)

По-късно от палатата обясниха, че може да проверят само дали партиите са финансирали близките до тях инициативни комитети, тъй като имали правомощия да проверяват субсидията на парламентарните формации, което може да стане едва, когато партиите си подадат годишните отчети пред палатата.

Не стана ясно обаче как Сметната палата не може да проверява пари на инициативни комитети за референдум, а може да следи финансирането на инициативни комитети за президентски избори например, които също се финансират с частни средства.

От началото на новата година ЦИК умува как да отгвори на Сметната палата. През цялото време от комисията твърдят, че пишат писмо. По първоначална информация то бе адресирано до институцията, с която са в задочен спор. Тази седмица, обаче се оказа, че ЦИК са избрали друг начин, който не ги конфронтира със Сметната палата и не гарантира проверяването на отчетите.