ЦИК ще протака до последно разговорите със Сметната палата

Яне Янев е гласувал „за“ наричания от него „противоконституционен“ референдум
15.01.2013
Референдумът – информирани ли са българските граждани?
22.01.2013

ЦИК ще протака до последно разговорите със Сметната палата

Комисията на практика оставя финансирането на кампанията без проверка

Централната избирателна комисия (ЦИК) на практика оставя без проверка финансирането на кампанията за първия референдум в демократичната история за България. Това стана ясно от отговора на един от говорителите на комисията Ралица Негенцова пред блога „Отворен парламент – граждански гласове“.

От ЦИК не заявяват в прав текст, че няма разговарят със Сметната палата, която преди седмици с писмо до тях, отказа да изпълни решение на комисията – аналогично с практиката по време на избори институцията да провери финансовите отчети на инициативните комитети, участващи в кампанията за ядреното допитване. По думите на Негенцова „решението е в дневния ред, но все изскачат по-важни и организационни теми“.

Точно преди Коледните празници от Сметната палата изпратиха писмо до ЦИК, с което отказват  да проверява произхода на изхарчените за информационната кампания пари на инициативните комитети, тъй като те не били публични (т.е. не са от държавна субсидия, а с частен произход.)

По-късно от палатата обясниха, че може да проверят само дали партиите са финансирали близките до тях инициативни комитети, тъй като имали правомощия да проверяват субсидията на парламентарните формации, което може да стане едва, когато партиите си подадат годишните отчети пред палатата.

Не стана ясно обаче как Сметната палата не може да проверява пари на инициативни комитети за референдум, а може да следи финансирането на инициативни комитети за президентски избори например, които също се финансират с частни средства.

От началото на новата година ЦИК умува как да отгвори на Сметната палата. През цялото време от комисията твърдят, че пишат писмо. Съдържанието на дългоочаваното послание е неясно. От комисията само обясняват, че не са отменили решението си, с което вменяват тази проверка на Сметната палата.

От липсата на решение обаче остава впечатлението, че комисията нарочно не отговоря на институцията, като по този начин с протакане, ще настъпи денят на референдума и темата за плащането на кампанията ще остане на по-заден план.