„Отворен парламент” стана на една година

КАК ОМБУДСМАНЪТ ЗАЩИТАВА НАШИТЕ ПРАВА
02.01.2013
Референдумът – информирани ли са българските граждани?
22.01.2013

„Отворен парламент” стана на една година

Днес, на 16.01.2013г. „Отворен парламент – граждански гласове” стана на една година. Една година в рамките, на която екипът ни се опита максимално пълно и обективно да представя и коментира парламентарната дейност на българските депутати, свободата на изразяване и медийната среда, защитата и гарантирането на граждански и политически права, изразходването на публичен ресурс, слабите звена в управлението, пораждащи корупционни зависимости и натиск върху законодателния процес.

 

Темите, за които екипът на „Отворен парламент” писа през изминалата година, често биват пропускани или поставяни в периферията на дневния ред, описван от „мейнстрийм” медиите в България. Това явление има своето обяснение. Фактът обаче, че през тази година броят на нашите читатели постоянно нарастваше, ни показа, че колкото по-трудно става отстояването на медийния плурализъм в нашата страна, толкова повече ще се засилва и интересът към гражданската и разследваща журналистика.

Най-важното постижение на Отворен парламент според нас бе формирането на общност от заинтересовани и критично мислещи граждани, които използват функциите на портала. Ето защо се опитваме и постоянно да отчитаме оценката на нашите читатели за работата, която екипът ни извършва.  Блогът ни има значителен брой последователи в социалните мрежи. Можете да ни следите във Facebook, Twitter и Youtube.

Какво направи порталът „Отворен парламент” досега?

През изминалата година порталът ни обедини в себе си три основни елемента:

1        Сайтът „Отворен парламент” – чрез него успяхме в систематизиран вид да предоставим информация за българските народни представители, тяхната законодателна дейност, парламентарните им питания, участието им в различни комисии и др. Сайтът създава профили на българските депутати, проследява тяхното присъствие в медийното пространство, техните бизнес и делови интереси, според декларациите им, подадени пред Народното събрание и Сметната палата. 

В края на миналата година, добавихме към сайта и нова секция, проследяваща дейността на българските евро-депутати.

За набиране на допълнителна информация към профилите на депутатите, възприехме практиката да изпращаме анкети към всеки един от тях. Макар на първата ни анкета да отговориха 115 български народни представители (111 от ГЕРБ, 3-ма от Коалиция за България и един независим депутат), ние няма да се откажем да им задаваме въпроси и да търсим отговори от тях – хората избрани да управляват България в условията на публичност, демократичност и законност.

2        Блогът на „Отворен парламент – граждански гласове” – стартира като online медия, чието съдържание се създава от екипа на Институт за развитие на публичната среда, заедно с един парламентарен репортер. До този момент в блога са публикувани над 230 статии, анализи и материали, подготвени от нашия екип.

В интересно нововъведение на блога, което получи широк медиен отзвук, се превърна осъществяването, за пръв път в България, на интервюта с политици в социалната мрежа “Twitter” (т.нар. „туитървю”).

3        Видео-разделът на „Отворен парламент” – представлява третия основен елемент на портала, чрез който екипът ни излъчва директно събития в интернет.  Създаден бе и видеоархив на заснетите от екипа на “Отворен парламент” събития, които се публикуват в канала за видео-споделяне на портала, както и в Youtube.

“Отворен парламент – граждански гласове“ излъчи протестите против приемането на АСТА, блокирането на Орлов мост, изслушването на кандидатите за ВСС, срещата на еврокомисар Нели Крус за състоянието на българската медийна среда.

Какво предоставя порталът на своите потребители?

  • Възможност да гласуват за проекти на закони; да изразяват подкрепата си или неодобрението си за дейността на депутати; да се абонират за новини, свързани с дейността на парламента; контакти за  връзка с народните представители; възможност да наблюдават директно и в архив събития, които порталът отразява.
  • Обратната връзка с потребителите, порталът ще осъществява чрез рубриката “ПОДСКАЖЕТЕ НИ”, чрез която екипът ни събира информация и материали за всички теми и събития от парламентарния живот, които интересуват потребителите.

Какво ни предстои?

  • Работим върху нови видео функции в портала, които ще предоставят на екипа ни по-широки възможности за представяне на интерактивна информация, свързана със законодателната дейност на българския парламент.
  • Предстои ни създаването на нова секция „Питайте депутатите”, чрез която гражданите ще имат възможност да отправят видео-запитвания и да получават преки отговори от народните представители.
  • Ще продължим да изпращаме допълнителни въпросници до българските депутати, чрез които информацията в техните профилни страници да се допълва постоянно.
  • Профилите на депутатите (фирмите и НПО, в които  участват  и са участвали) ще бъдат свързани с Търговския регистър, Регистъра за обществени поръчки и Системата за предоставяне на публична информация за управлението на средства от Европейския съюз (ИСУН).


На вниманието на читателите ни представяме и следната инфографика със статистическа информация за уебсайта.


От името на екипа, развиващ портала „Отворен парламент-граждански гласове“, искаме да благодарим на нашите читатели за тяхната подкрепа към сайта. 

Институт за развитие на публичната среда развива и други дигитални инструменти, които подпомагат участието на гражданите в процеса на взимане на решения.

  1. За честни избори;
  2. Граждански форум за честни избори;
  3. Наблюдение на изборите през социалните мрежи.