Яне Янев е гласувал „за“ наричания от него „противоконституционен“ референдум

Информационният лист за референдума няма да бъде разпространяван чрез медиите
10.01.2013
ЦИК ще протака до последно разговорите със Сметната палата
19.01.2013

Яне Янев е гласувал „за“ наричания от него „противоконституционен“ референдум

Преди да се опита да поиграе на опозиция миналата седмица, като поиска обявяване на референдума за ядрената енергетика за противоконституционен, независимият народен представител Яне Янев на 24 октомври 2012 г. е гласувал „за“ провеждане на референдум с въпроса, формулиран от  ГЕРБ.

Това показва справка от парламентарното гласуване, публикувана на страницата на Народното събрание. Депутатът, който искаше първо на уволни Бойко Борисов, а когато това не се получи от лют опозиционер претърпя метаморфоза до яростен защитник на правителството, обяви на 10 януари, че иска президентът Плевнелиев, който вече е назначил с указ датата на референдума, да обяви въпроса, който ГЕРБ измисли за противоконституционен. Реакцията му бе приета с насмешка дори от самата управляващата партия. Депутати от нея заявиха пред „Дневник“, че Янев е предприел „солова“ акция, като не стана ясно каква друга освен солова може да бъде акцията на един независим парламентарист.
Оказа се, обаче, че патетичната пресконференция на лидера на РЗС не е нищо повече от прах в очите и опит за дистанциране от ГЕРБ, но само на думи.

На дела нещата стоят другояче – Янев без угризения на съвестта и съменения за противоконституционност е подкрепил процедурата по промяна на първоначалното питане на БСП.

Потърсен за коментар от блога „Отворен парламент – граждански гласове“ лидерът на РЗС първо отрече, а след това мъглаво обясни, че не е подкрепил въпроса, а само някаква част от процедурата. От документите на страницата на НС, обаче, става ясно, че въпросът всъщност се гласува с процедурното предложение за допитване, така че няма как да се направи разграничение.

Този развой предизвика поредната странна реакция на Янев, който обясни, че ще говори с главния секретар на парламента Иван Славчов, за да се ревизира гласуването му. Това се случи в петък. Във вторник все още администрацията на НС не е „ревизирала“ стенограмите (практика, която буди доста въпроси, ако е възможно).

От това може да се направи един един извод – когато е необходимо (с гласа си и с реални действия) Янев е пръв привърженик на управляващите. Когато е необходимо да изглежда опозиционер, той няма никакви смущения да обяви собствените си действия за противоконституционни.