Информационният лист за референдума няма да бъде разпространяван чрез медиите

Българите в чужбина с по-малко места за гласуване на референдума
06.01.2013
Яне Янев е гласувал „за“ наричания от него „противоконституционен“ референдум
15.01.2013

Информационният лист за референдума няма да бъде разпространяван чрез медиите

Министерският съвет няма да разпространява информационния лист чрез средствата за масова информация, каквито са методическите указания на Централната избирателна комисия за справочния документ. Това стана ясно от обясненията на говорителите на правителствената информационна служба.

Според план – сметката за провеждане на референдума, одобрена от Министерски съвет,  за логистично осигуряване на изборния процес за администрацията на правителството са предвидени 650 000 лв.

Решението  да не разпространява информационния лист чрез медиите е взето в МС въпреки изричната разпоредба на ЦИК, която гласи, че „издаденият от Министерския съвет информационен лист се разпространява чрез средствата за масова информация и на обществено достъпни места“.

От пресцентъра на МС обясниха, че информационният лист е разпространен достатъчно широко, след като е качен на интернет страниците на всички министерства и е разпратен до областните управители, за да бъде качен и на техните сайтове. Неясно остава обаче колко граждани могат да се информират за оскъдните мотиви за свикване на допитването.

Изпълнителната власт, обаче не възнамерявала да плаща за медийно разпространение, което е ясен знак и за „ангажираността“ й с организацията на референдума. Друг белег  за нейното отношение към информирността на гражданите бе и копирането на принципа „копи-пейст“ на мотивите за допитването, но не на тези на инициативния комитет, събрал над 500 000 подписа. Аргументите, които влязоха в информационния лист бяха само на 76-те народни представители от ГЕРБ, които също са вписани като инициатори, след като редактираха въпроса на БСП и предложиха свой идентичен с редакцията.

Потърсени за коментар от ЦИК за това дали ще следят за изпълнението на указанията си, от комисията не успяха да дадат официално становище. По думите на говорителя на комсията Ралица Негенцова не може да се каже прибързано. По неофициална информация обаче, ЦИК няма никакво намерение да „дебне МС дали си изпълнява това задължение, тъй като те формално са го изпълнили и са отпечатали информационен лист“.

От Министерски съвет пък така и не успяха да обяснят как тази информация ще достигне до хора, които не ползват интернет. Не е ясно дали това не е пряко нарушение на закона, който изисква равен достъп до информация на всички граждани.