Българите в чужбина с по-малко места за гласуване на референдума

Изборните резултати – „open data“ или отпадането на посредниците към данните
04.01.2013
Информационният лист за референдума няма да бъде разпространяван чрез медиите
10.01.2013

Българите в чужбина с по-малко места за гласуване на референдума

В по-малко държави и в три пъти по-малко градове в чужбина ще се бъдат разкрити избирателни секции, в сравнение с последните избори

ЦИК определи градовете в държавите, в които ще се образуват секции за гласуване в националния референдум на 27 януари 2013 г.

В населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват при наличие на не по-малко от 20 гласоподаватели, заявили желание да гласуват.
Срокът за подаване на заявленията изтече на 1 януари 2013 г.

Списъците на гражданите, заявили желание да гласуват в дипломатическите и консулските представителства на България, се съставят от ръководителите на мисиите и  се публикуват на интернет страницата на посолството не по- късно от 18 дни преди деня на провеждане на референдума.

Когато броят на желаещите да гласуват е повече от 1000, се образува допълнителна избирателна секция в дипломатическата мисия.

Според Изборния кодекс има възможност за съставяне на секции в населени места, където няма дипломатически мисии на България, ако има подадени минимум 100 заявления. Тази опция отсъства от решението на ЦИК, определящо реда за разкриване на секции в чужбина за референдума, защото законът за референдумите предвижда гласуването да се провежда само на „територията на страната“. Тълкуването на ЦИК включва в тази категория дипломатическите мисии.
На последните избори повече от половината избиратели, гласували в чужбина, са подали гласа си в секции извън посолствата и консулските представителства.

Съставяйки списъка с държави и градове, където ще може да се гласува на референдума, ЦИК отбелязва, че в Рим – Италия, Абуджа – Нигерия, Варшава – Полша България не е получила разрешение от приемащата държава за гласуване на националния референдум. Там и могат да бъдат разкрити секции в случай на получаване на съгласие, не по-късно от 8 януари 2013 г.

ЦИК не е определил Кабул (Афганистан), за населено място, в което да бъде разкрита секция за гласуване в посолството в България, независимо от подадения брой заявления, тъй като с писмо на Министерството на външните работи, комисията е уведомена за висока степен на заплаха за живота, здравето и сигурността на българския контингент в района на Кабул.

Към момента съгласие за гласуване има получено от 34 държави в 44 населени места. За сравнение на последните избори през 2011 г. се гласуваше в 146 града в 58 държави*. При оценка на възможностите за гласуване в чужбина трябва да се има предвид именно броят на населените места, в които има разкрита секции, защото големите разстояния се явяват основната пречка при гласуването на силно разпръсната българска диаспора.

На изборите през 2011 г. се гласуваше в 161 секции в чужбина.
Ръководителите на дипломатически и консулски представителства са тези, които определят броя на секциите и  указват техните адреси.
Министерството на външните работи трябва да публикува списъците с всички секции на интернет страницата си.

Списък с държави и градове, за които е получено съгласие за разкриване на секции за гласуване на референдума:

Австрия – Виена
Азербайджан – Баку
Аржентина Буенос – Айрес
Белгия – Брюксел
Босна и Херцеговина – Сараево
Великобритания-  Лондон
Гърция – Солун
Дания – Копенхаген
Ирландия-  Дъблин
Испания – Мадрид  и Валенсия
Канада – Отава и Торонто
Кипър – Никозия
Корея – Сеул
Косово – Прищина
Кувейт – Кувейт
Ливан – Бейрут
Мароко – Рабат
Молдова – Кишинев
Нидерландия – Хага
Норвегия – Осло
ОАЕ – Дубай
Португалия – Лисабон
Република Македония – Скопие
Русия  -Москва
Санкт – Петербург
САЩ – Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анжелис и Чикаго
Турция – Анкара и Бурса
Украйна – Киев
ФР Германия – Берлин, Фракфурт на Майн и Мюнхен
Франция – Париж
Хърватия – Загреб
Чехия – Прага
Швейцария – Берн
Швеция – Стокхолм

*Избори в чужбина 2001 – 2011 г.: изборни статистики и еволюция на законодателството, критики и препоръки, Стефан Mанов, НПО Френско-Български Форум