Фидосова иска да отпадне преференциалното гласуване за Народно събрание

Колко струва президентската кампания в САЩ?
20.11.2012
Стоил Стоилов: Не съветвам никого да пренебрегва опита, който може да се вземе от т. н. тропически избори
06.12.2012

Фидосова иска да отпадне преференциалното гласуване за Народно събрание

Само Синята коалиция с категорична позиция против новото хрумване на ГЕРБ

Да отпадне преференцията при избор на народни представители. Такова предложение е направено късно в четвъртък вечер по време на заседанието на правната комисията в парламента от нейния председател Искра Фидосова.

Мотивът на юристката от Монтана срещу преференцията е, че не може да се отпечата интегрална бюлетина и ЦИК нямат капацитет да измислят как да изработят мистичните „модулни кутии“, които залегнаха в Изборния кодекс, именно по предложение на Фидосова. Измислените от нея фамозни „устройства“ трябва да пускат по една бюлетина и да издават звуков сигнал. Оказва се, че това не може да бъде измайсторено и по тази причина се налага да отпадне възможността за отбелязване от избирателя на желан кандидат като първи в листата.

По думите на председателя на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева отпадането на възможността за пренареждане на кандидатските листи се прави, за да „продължават да се купуват челата на листите, за да се държат водачите със запис на заповед, за да влизат безлични, послушни и некомпететни хора в парламента, за да могат само политическите централи да решават кой да бъде водач на листата и да нямаме думата кой е предпочитаният от нас депутат“.

Сходно мнение изразиха само представителите на Синята коалиция. Пред блога „Отворен парламент – граждански гласове“ депутатът от ДСБ Веселин Методиев обясни, че партията му няма как да подкрепи отпадането на преференцията, тъй като до момента е защитавала тази идея. Мотивът за невъзможността да се изработят „тавичките“, според Методиев пък е странен.

От БСП отказаха засега коментар извън изявлението на Мая Манолова от четвъртък вечер, че има мандат да защитава предложението си – „интегрална бюлетина с преференция“. В началото на юни пред „Отворен парламент“ депутатът от Коалиция за България Михаил Миков също защити възможността за пренареждане на листа. „Добре е да има преференциален вот. Така най-добре се съчетават елементите на пропорционалното представителство и личните качества на кандидатите. Защото дълги години личните качества се объркват с мажоритарност. Става дума за съвсем различни неща. Преференциалната система е добра корекция в пропорционалната и принуждава партиите да търсят хора с обществено признати лични качества.“, обясни тогава Миков.

Както в началото на лятото, така и след екзотичното решение на Фидосова да отпаднат преференциите, ДПС защитават позицията на ГЕРБ. Потърсен за коментар депутатът от Движението Четин Казак преповтори тезата си, че не е редно да има пренареждане на листата, и все пак ако има, то прагът да е минимум 50%. „Ако преференцията е под 50% реално има подмяна на мнението и гласа на останалите, множество хора“, смята Казак и допълни, че избирателят гласува за партията си и за предложената от нея листа.
Според ДПС идеята на ГЕРБ за отпадане изцяло на такъв текст е добра.
Управляващите както обикновено не бяха открити за коментар.