Цацаров изкопира Владимира Янева с искане за отчитане на по-малко СРС-та

Колко струва президентската кампания в САЩ?
20.11.2012
Биволъ и “Анна Политковская”: Kорупция и връзки с организираната престъпност на правителствено ниво
05.12.2012

Цацаров изкопира Владимира Янева с искане за отчитане на по-малко СРС-та

В концепцията си за главен прокурор, качена на сайта на Висшия съдебен съвет http://www.vss.justice.bg, председателят на пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров частично взаимства от едно скандално предложение на близката до вътрешния министър Цветан Цветанов председателка на Софийски градски съд – Владимира Янева. Фаворитът на властта за Обвинител №1 предлага „хитроумна“ идея за манипулация на статистиката за Специалните разузнавателни средства (СРС), така че официалните разрешения да изглеждат по-малко на брой.

Според предложената от Цацаров концепция е „нужна промяна“ в действащите в прокуратурата статистически показатели за отчитане ползването на СРС –„ не и по брой оперативни способи, а само по брой искания за брой лица, и по изготвени и реално използвани с доказателствена цел веществени доказателствени средства /ВДС/.“

Подобно искане направи в началото на 2012 година председателката на Софийски градски съд и семейна приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева. Тя предложи екзотичната си идея в писмо до вицепремиера и силов министър, както и до председателя на ДАНС Константин Казаков.

В документа, за който Mediapool  съобщи, се препоръчва при използване на различни оперативни способи по отношение на едно лице (наблюдение, проследяване, подслушване, фотографиране и други) те “в случай на възможност да се обединяват в единно искане, като по този начин ще се намали броят на издаваните разрешения”.

Мотивирайки се, Янева отбелязва, че и без това към бройката на СРС-та “обществото има особена чувствителност”.

С този ход на практика броят на разписаните специални разузнавателни средства ще бъде намален чисто документално, тъй като понякога по отношение на едно лице се изискват проследяване, подслушване, фотографиране и други.

Ако разрешенията бъдат подписвани “на лице”, а не на способ, разликата в броя на СРС-та ще бъде формална.

В концепцията на Цацаров липсват подобни аргументи в прав текст, но предложението му на практика е същото, изписано по-завоалирано. Пловдивският съд пък е известен с факта, че разрешава поголовно използването на проследяващи способи.

Неотдавна в интервю пред вестник „Труд“  Цацров обясни в контекста на ползване на специални разузнавателни средства, че това е „модерен“ способ и употребата му трябва да се стимулира.

„Но в тази технологична ера, в която живеем, ние не можем да си представим, че ще разкриваме организирани престъпни групи, трансгранична престъпност и трафик на наркотици с бинокъл и следови кучета. И точно затова трябва да се намери точният баланс между правата на гражданите и интересите на разследването. И освен това, трябва да се стимулира използването на „модерните“ способи. Не просто да се слушат телефони, вярно е, че това е най-лесно. Служителят под прикритие, доверителната сделка… това е модерният начин за разследване. Съчетани с мерки за действителна защита на свидетели, тези способи са в състояние да дадат отлични резултати“, казва в интервюто си Цацаров.

В своята концепция Цацаров се обявява за единен регистър на Специалните разузнавателни средства както и трафичните данни по Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Общото разбиране, което демонстрира по ЗЕС, е че обвинителните задължително трябва да съгласуват искането на трафична информация със съдия, а не да се възползват от празнотите в закона и да не вземат подобно разрешение. Представено е виждането, че трябва да се отмени досега действащото методическо указание и да се издаде ново. Става въпрос за указанието, издадено юли 2010 г. от Борис Велчев, позволяващо на органите на досъдебното производство да получават достъп до трафични данни без да се иска разрешение от съдия. Съгласно чл.250в, ал. 4 от ЗЕС тези данни се предоставят при условията и по реда на НПК.