Безотчетните пари на депутатите ще останат без налог

Две жалби срещу решението на ЦИК за организиране на референдума
14.11.2012
Колко струва президентската кампания в САЩ?
20.11.2012

Безотчетните пари на депутатите ще останат без налог

„Какво са тези финанси на фона на милиардите в бюджета“

Въпреки десетките обещания на народните представители, че скандалните две трети от заплатите им, които те получават допълнително като необлагаеми пари  ще бъдат обложени, вече е ясно, че това няма да се случи. Повече от година след като управляващата партия ГЕРБ се захвана да мисли налог върху сумата, стана ясно, че обещанието е било кухо, а дейността, която развиваха работните групи, в чийто състав влязоха парламентаристи, представители на Министерство на финансите и НАП е била имитация на дейност.

В началото на скандала стана ясно, че депутатите освен основната си заплата и всички добавки към нея получават и допълнителна сума за сътрудници, наемане на помещения за срещи с избиратели и др., която не подлежи на облагане. Управляващите се зарекоха, че ще използват чужд опит при решаването на този проблем и започнаха да проучват законодателството в европейските държави. Изследванията им, обаче, или не бяха довършени, или макар и приключили не дадоха нужния резултат и парламентаристите започнаха да отлагат решаването на въпроса.

Първоначално забавянето се дължеше уж на сравняването на законодателството със страни членки на ЕС, после на писане на предложения. В началото на септември пък стана ясно, че експертите от самото начало знаели какво да направят, но първо не се знаело дали отдръжките от тези пари биха имали смисъл за бюджета, като цяло.

Тогава парламентаристът от ГЕРБ Димитър Главчев обясни пред блога „Отворен парламент-граждански гласове“, че има опция все пак двете трети да бъдат обложени, но това ще се случи от следващата година и е възможно да залегне в данъчните закони.

Веднага след приемането на първо четене на Бюджет 2013 проверка на „Отворен парламент“ показа, че въпросните пари ще останат във вида, в който са сега – безотчетни. „Какво са данъците върху тази сума, която е малко над 1000 лв. на фона на милиардите в бюджета“, отговори неофициално народен представител от ГЕРБ на въпрос докъде е стигнал казусът.

Очакванията са това обещание да бъде забравено и повече темата да не се повдига, тъй като парламентаристите нямат нищо против да получават безотчетните средства. Въпреки че са предназначени за сътрудници, приемни, експертиза – парите рядко се ползват за това, по-често отиват директно в джоба на парламентариста или се събират в каса в парламентарната група за партийни цели.