НЦИОМ правил проучвания по „преценка на екипа“ и затова не посочва възложител

НЦИОМ не вижда смисъл да публикува методологията на изследванията си
19.10.2012
Изборният процес в Грузия – прилики и разлики с България
13.11.2012

НЦИОМ правил проучвания по „преценка на екипа“ и затова не посочва възложител

48 конгрес  на БСП бил събитие с „голяма обществена значимост“

Повече от месец след изказването на народния представител от КБ Антон Кутев, че НЦИОМ не е предоставил на БСП  тяснопартийни проучвания за левицата, а партията му не ги е поръчвала на държавните социолози, става явно, че Националният център за изследване на общественото мнение е направил едното допитване по свое усмотрение.

Такъв извод може да се направи от справка предоставена на парламентарната група на Коалиция за България от центъра.

Според документа, с който блогът „Отворен парламент – граждански гласове“ разполага, изследването от месец юни 2012 година на тема „Общественото мнение за 48-ия конгрес на БСП“ не е поръчано от ПГ на левицата, на каквато инициатива имат право всички партии в Народното събрание.

Проучването е представено като „Тематично проучване на НЦИОМ по повод събитие с обществена значимост“. Резултатите му са представени на председателя на БСП Сергей Станишев.

В документите, според които НЦИОМ работят няма никъде дефиниция на „обществено значимо събитие“. Под такава графа са минали изследвания за реакцията на населението при земетресение, забраната за тютюнопушенето, промените в Закона за горите.

Интересно е, че центърът е записал като „планово проучване“ – изследването за летния отдих на българите, както и обществените нагласи към Олимпийските игри в Лондон.
Неясно остава защо държавните социолози са пресметнали кога е Олимпиадата, но не и конгресът на БСП и дали всъщност партийното проучване не е поръчано впоследствие.

Освен това от справката на НЦИОМ излиза, че промените в Закона за горите, които предизвикаха вълна от протести в София, са толкова важни, колкото и партийната сбирка на левицата.

От разясненията дадени от центъра става ясно, че „екипът преценява обществената значимост“ на дадено събитие или процес и включва в своите планови изследвания блокове въпроси по конкретна тема. „В този смисъл, бидейки планови не всички изследвания на центъра имат възложител“, заключват от НЦИОМ.

Не става ясно, обаче, по какъв критерий екипът на центъра преценява каквото и да е.

В документа, предоставен на Коалиция за България е записано също, че другото „проблемно“ за левицата изследване – а именно това за влиянието на лицата на БСП е поръчано от депутата Румен Овчаров и предоставено за ползване на него, евродепута Илияна Йотова и представители на вестник „Дума“.
От информацията на НЦИОМ остава загадка как се подбира медия, на която да бъдат представени данните, от което и да е било проучване.

В справката, издадена от НЦИОМ фигурира и изготвянето на ретроспективен бюлетин от декември 2009 година „Общественото мнение за СДС и ДСБ“. В графата с възложител не е попълнено нищо. Упоменато е, че „изследването“ е предоставено на ПГ на Синята коалиция.

В случая обществен интерес липсва и отново възложителят е неизвестен.
До този момент все още няма и адекватен отговор по каква причина Националният център за изследване на общественото няма сайт , където да качва пълните си изследвания, при положение, че те се правят с публични средства.

Подобни центрове, поддържани с държавни средства в Полша и Русия, например – имат сайтове включително и на английски език.

НЦИОМ има само подстраница на сайта на НС, на която могат да бъдат видени две изследвания.

Списък с изследваня на НЦИОМ и техните поръчители – септември 2009 – септември 2012