Четирима от СК подкрепиха Анастасов, защото "имали кандидат"

Отворен парламент ще следи дейността на депутатите
30.09.2012
Членството на България и Румъния в Шенген ще направи Европа по-сигурна и всички европейски граждани по-спокойни, заяви председателят на парламента Цецка Цачева на срещата си с президента на Германия Йоахим Гаук
22.06.2016

Четирима от СК подкрепиха Анастасов, защото "имали кандидат"

Четирима депутати от Синята коалиция подкрепиха кандидатурата на заместник-председателя на парламента Анастас Анастасов за конституционен съдия. От справка, изготвена от пресцентъра на Народното събрание става ясно, че депутатите, които са „за“ това в КС да влезе кадър на Академията на МВР са депутатите от СДС – Мартин Димитров, Ваньо Шарков, Кирчо Димитров и Лъчезар Тошев.

По думите на Тошев вотът „за“ се дължи на това, че Синята коалиция също имаше кон в тази игра, а именно кандидатурата на Екатерина Михайлова (ДСБ). „Не можем да очакваме подкрепа без да дадем своята“ заяви Тошев в обяснение на вота си.

Колегата му Кирчо Димитров пък обяви, че е гласувал по съвест, без да дава повече обяснения.

Народните представители в Синята колиция, които са част от ДСБ пък не участваха изобщо в гласуването за Анастасов. По неофициална информация „стратегията“ била всеки да гласува по съвест, но без да е „остро против“ заместник-председателя на НС, тъй като пък всички вкупом гласуваха против съдийката със спорна репутация Венета Марковска.

„Не искахме да ни обвинят в тенденциозност“, обясниха от ДСБ.