НЦИОМ не вижда смисъл да публикува методологията на изследванията си

НЦИОМ прави изследвания за партии, недостъпни за формациите
29.09.2012
НЦИОМ правил проучвания по „преценка на екипа“ и затова не посочва възложител
05.11.2012

НЦИОМ не вижда смисъл да публикува методологията на изследванията си

Проучване на държавните социолози сочи, че избирателите не знаят правата си.

НЦИОМ не вижда смисъл да оповестява детайлно методологията си на провеждане на социологически проучвания, защото „не е необходимо това да се знае“. Това стана ясно от отговорите на Добрян Добрянов от Националният център за изследване на общественото мнение.

„Няма практика за подобно нещо“, пък се впусна в защита членът на ЦИК от квотата на ГЕРБ и бивш заместник-председател на НЦИОМ проф. Красимир Калинов.

„Вие какво искате – да ви даваме всеки път списък с населени места, в които е правено проучването ли? Та това не е възможно“, обясни още гледната точка на държавните социолози Калинов, който обясни, че е представител на всички институции.

„За потребителите като вас е необходимо да са информирани повече, достатъчно да знаете е, че има представителна извадка, правена в съответствие с всички изкисквания“, твърди проф. Калинов в защита на НЦИОМ.

Оказва се, че очевидно за институциите детайлно обяснение на методологията на социологическото проучване е „хабене на хартията за ненужна информация“. От тези данни пък, според тях не можело да се направят „правдоподобни изводи за истинността на изследването“.

Изявленията на представители и защитници на НЦИОМ бяха направени в петък по време на пресконференция на държавните социолози, съвместно с ЦИК. Поводът за изявата им бе изследване за информираността на гражданите за избирателните им права.
От ЦИК изрично съобщиха, че изследването не е обвързано финансово и те са поръчител на проучването.

Междувременно по информация на „Отворен парламент – граждански гласове“ народният представител Антон Кутев (БСП) все още не е получил исканата от него информация по каква причина държавните социолози за проучвали рейтингите на лицата на левицата в общественото пространство. След публикация на блога стана ясно, че социалистите не са поръчители на подобно изследване.

12% от избирателите не знаят правата си, а 47 на сто не знаят откъде да се информират за тях

Според държавните социолози почти половината избиратели у нас не търсят информацията за избирателните си права, а 12% нямат никаква представа какви са те.

По думите на Елена Дариева, главен експертен сътрудник в НЦИОМ, за масовите обществени нагласи трябва да се говори, и то много преди деня на изборите.

Анализът на проучването сочи, че с избирателните си права напълно запознати са 44 на сто от хората. Същият дял е и на отчасти запознатите, а 12 на сто изобщо не знаят какви са избирателните им права.

С реда за включване или изключване на избирателя от избирателните списъци напълно запознати са 34 на сто от избирателите, отчасти – 39 на сто и 27 на сто изобщо не знаят
нищо по въпроса.

Изследването на държавната социологическа агенция сочи, че една пета от избирателите все още не знаят с какъв знак се отбелязва вота.

За правата си като избиратели гражданите се информират основно от телевизията – 21 на сто, и от предизборните информационни блокове – 12 на сто, а най-малко – до 2 процента,
от медии като радиото, общините, изборния кодекс, от РИОК, ОИК или СИК.

Най-голям – 47 на сто, обаче е делът на хората, които въобще не проявяват интерес и не се информират за тези си права.

По думите на говорителя на ЦИК Ралица Негенцова комисията ще търси алтернативни начини, за да информира обществото за избирателните им права. От изказванията на представителите от ЦИК обаче стана ясно, че не се знае нито как, нито кога ще се случи това. Засега комисията има солидното извинение, че промените в Изборния кодекс не са готови и затова не може да се започне масирана кампания.

Въпреки това обаче и ЦИК, и социолозите се обединиха около звучащото добре искане за „разяснителна кампания сред населението“. Тежестта от нея трябва да се поеме основно от ЦИК.

Според изборните специалисти първата стъпка към нея е издадената от ЦИК брошура за гласуване при нови и частични избори за общински съветници и кметове. От комисията обаче не отговориха раздавана ли е тази книжка в 10-те села, в които се проведоха частични местни избори.

Проектът за изменение на Изборния кодекс ще промени правилата на изборите, но не в такъв обем, който да засяга правата на гражданите и това как да гласуват, коментира говорителят на ЦИК.

Част от представеното проучване, може да намерите ТУК.