Яне Янев след посещението си в САЩ: Зад атентата стои Хизбула, Борисов прилича на Ромни, а РЗС ще прави кампания по американски модел

LIVE: За добро или за лошо: интернет, социалните медии и нашият все по-малък свят
10.10.2012
Струва си да обмислим машинно броене на гласовете със скенери в избирателните секции
17.11.2012

Яне Янев след посещението си в САЩ: Зад атентата стои Хизбула, Борисов прилича на Ромни, а РЗС ще прави кампания по американски модел

Бяхте в САЩ да наблюдавате предизборната кампания на Мит Ромни. Какво забелязвате – какви са разликите между предизборната кампания в САЩ и у нас?
В Щатите може човек само да се възхищава как е подредена предизборната кампания и какви са отношенията между хората, които координират целия изборен процес, и как се държат кандидатите. Става дума за друга култура, за измерение, което няма нищо общо с балканските нрави и страсти.
Впечатляващо е как се започва един изборен процес в даден щат и каква е кулминацията. Давам пример – това не е разрешено в нашето законодателство, но в Америка се разрешават фондонабиращи кампании. Заедно с президентските избори, има и кандидати за конгресмени и за сенатори. Те водят паралелна кампания. Фондонабиращите кампании се правят за всеки кандидат отделно – за личността. Представя се сенаторът и неговият модератор заявява, че търси подкрепата на определен брой бизнесмени, които са поканени на този форум. Те му задават един куп въпроси, разпъват го на кръст и тези, които ги е убедил, че неговите идеи си заслужават, накрая подписват чек и правят дарението. Дарението се извършва публично, пред камери и журналисти.

Бяхте в щаба на републиканците. Какво да очакваме още в съдбоносните седмици до края на кампанията?

Мисля, че тактиката им е изключително интересна и те разчитат най-вече на програмата на Ромни и като цяло на програмата на републиканската партия, която дава реални гаранции за нова икономическа среда, за нова фискална политика и за програма за осигуряване на нови работни места и икономически растеж. Освен това – програмата по отношение на външната политика и връщането на възможността на щатите да играят роля на модератори в световната геополитика е силно застъпена в програмата на Мит Ромни. Както по отношение на Близкия Изток, така и по отношение на много невралгични точки като Сирия, Иран. Във външната политика на републиканците голям интерес представляват Балканите.

Как точно Балканите присъстват в програмата на Ромни?

Републиканците считат, че политиката на Америка не е достатъчно активна в цяла Източна Европа и най-вече на Балканите. Няма я активността, която беше при Буш – младши и старши. Те знаят, че това са техни приятели, които са позабравени. Особено за България част от сенаторите и конгресмените казаха, че тези опити на Русия да установи икономическо господство над България са опасни за демокрацията в световен мащаб и не бива страна член на ЕС да е в такава енергийна зависимост от Русия. В прав текст го казаха.

Това на вас ли ви го казаха или е част от кампанията?

Говорят го като част от кампанията.

Какво го интересува американският гласоподавател България?

Е, това за България го казаха на мен. Но пък за Русия говорят публично – казват, че режимът на Путин е опасен, без притеснения.
Записът на Ромни, който изтече, че 47% от американците са хрантутници, които живеят на социални помощи, как може да бъде неутрализиран като ефект?
Преодолян е ефектът на записа с последния дебат, в който Ромни участва. Той показа, че превъзхожда като интелект, оратор и сила на излъчване Барак Обама. Защото този дебат беше за вътрешната политика на САЩ и Ромни показа, че има визия за средната класа. Дебатът на практика омаловажи този запис, който впрочем не беше кой знае колко дискредитиращ.

Има ли идея Ромни как тези хора да работят, да бъдат полезни за САЩ, а не хрантутници, както твърди?

Да. И тази идея е заложена в програмата му за възраждане на икономиката. Заложил е големи инфраструктурни проекти, за да има наемане на работна ръка.
Да не искате да кажете, че той е като един Бойко Борисов, но за американци?
Републиканската партия е дясната партия в САЩ и ГЕРБ е дясната партия в България. Така че това е така.

При Вашата среща в Американския еврейски комитет във Вашингтон, сте изразил позиция, че фактите и обстоятелствата около атентата в Сарафово, имат почерка на ливанската терористична групировка Хизбула. На какво се основават Вашите твърдения?

Това е наша политическа позиция на РЗС. Тя е от самото начало, когато стана ясно в първите дни какво се е случило по време на атентата. Нашата позиция тук се разминава с позицията на правителството. Считаме, че щом като ФБР, ЦРУ и МОСАД имат достатъчно данни, че това е почеркът на Хизбула, нямаме прави ние като държава да отлагаме придобиването на достатъчно обективна информация, за да можем да назовем като държава кой е извършителят. Експерти в борбата срещу тероризма считат, че тази забавена реакция не може по никакъв повод да прави нещо, което е в полза на държавата. Ние настояваме, като партия, която има свои виждания във външната политика – България да инициира на европейско ниво всички страни членки на ЕС да вземат решение да включат Хизбула в списъка на Световните терористични организации.

Това не са ли думи на на г-н Исааксън (от Американския израелски комитет, наблюдаващ процесите в Близкия Изток), който казва, че българските власти могат да разчитат на подкрепа, но е необходима малко по-голяма активност и че се разчита на проактивната роля на България, която да повлияе на останалите 26 държави членки на ЕС, за да може Хизбула да е включена в списъка на терористичните организации на общността.
Това е следствие на нашата теза. След като заявихме нашата теза пред тях, те казаха това, което вие цитирахте.

Какви стъпки ще предприемете по темата?

Ще имам среща с външния министър Николай Младенов и мисля да му кажа каква е официалната позиция на РЗС.
Направили сте изявление, че победата на Ромни ще бъде не само победа на американския народ, но и на целия демократичен свят? Какви ще бъдат параметрите на тази победа и как демокрацията в България ще повиши своето качество например?
Това, което видях в Америка и това, което казват страшно много хора, в това число и международни фактори от други държави – външната политика на Обама не е активна, не е политика, която да инициира в тази сложна икономическа криза преобръщане на тенденцията в положителен аспект.
Обама е крайно ляв. Програмата му е ултра лява. И ако разгледаме икономическата програма на Обама в България, ще звучи все едно от писана не от БСП, а от БКП. А Мит Ромни е решителен човек.

С каква цел беше посещението ви в САЩ? Едва ли са имали нужда от вашата крепка подкрепа?

РЗС поддържа отношения с доста конгресмени от републиканската партия. Нашата цел беше да видим как се прави кампания по техен образец. И тъй като те ме поканиха сега, аз ще мога да разчитам на тях за нашите избори.

Ще правите кампания по американски модел с помощ от САЩ?

Това са вътрешнопартийни тайни и не мога да ги издам.