Пресконференция на “Отворен парламент – граждански гласове”. Какво ни предстои?

Отворен парламент ще следи дейността на депутатите
30.09.2012
LIVE: За добро или за лошо: интернет, социалните медии и нашият все по-малък свят
10.10.2012

Пресконференция на “Отворен парламент – граждански гласове”. Какво ни предстои?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Отворен парламент – граждански гласове” е интернет портал, предоставящ информация за парламентарния живот в България.  Проектът е подкрепен от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

Порталът обединява в себе си три основни елемента:

  • Сайтът „Отворен парламент – граждански гласове” предоставя в систематизиран вид информация за българските народни представители, тяхната законодателна дейност, парламентарните им питания, участието им в различни комисии и др. Сайтът проследява и присъствието им в медийното пространство, техните бизнес и делови интереси, според декларациите им, подадени пред Народното събрание и Сметната палата.  

За набиране на информация за профилите на депутатите, на 26.06.2012 г. към всеки един от тях бяха изпратени анкети . Отговориха ни 115 депутати – 111 от ГЕРБ, 3-ма от Коалиция за България и един независим депутат.

  •    Блогът на „Отворен парламент – граждански гласове” , стартира на 16 януари 2012 г. като online медия, която отразява предимно следните теми от публичния живот и законодателната дейност:

– свобода на изразяване и медийна свобода; достъп до информация; защита и гарантиране на граждански и политически права; изборното законодателство;

– електронни права; достъп до трафични данни; използването на специални разузнавателни средства;

– изразходване на публичен ресурс;  корупционен натиск и влияние върху законодателния процес.

Съдържанието за блога се създава от екипа на Институт за развитие на публичната среда, заедно с един парламентарен репортер. Публикувани са над 185 материала.

Някои от  материалите привлякоха вниманието на традиционните медии (по темите:  „2/3-ти” възнаграждения на депутатите; даренията на Юлен АД и ГЕРБ за с. Бисер; дейността на НЦИОМ; средствата, изразходвани от Министерство на земеделието по Програмата за развитие на селските райони за създаването на Фейсбук и Тиутър профили и писане в интернет форуми и др.)

Блогът „Отворен парламент – граждански гласове” има значителен брой последователи и в социалните мрежи. Можете да ни следите във Facebook, Twitter и Youtube.

„Отворен парламент – граждански гласове” направи първите две „тиутървюта” с политици, които бяха цитирани от медиите. 

 

 

 

  • Секцията за директно излъчване на събития в интернет е третият елемент на портала  Отворен парламент“.  Създаден е и видеоархив на заснетите от екипа на “Отворен парламент” събития, които се публикуват в канала за видео-споделяне на портала, както и в Youtube.

“Отворен парламент – граждански гласове“ излъчи протестите против АСТА, блокирането на Орлов мост, изслушването на кандидатите за ВСС, срещата на еврокомисар Нели Крус за състоянието на българската медийна среда.

Какво предоставя порталът на своите потребители?

  • Възможност да гласуват за проекти на закони; да изразяват подкрепата си или неодобрението си за дейността на депутати; да се абонират за новини, свързани с дейността на парламента; контакти за  връзка с народните представители; възможност да наблюдават директно и в архив събития, които порталът отразява.
  • Обратната връзка с потребителите, порталът ще осъществява чрез рубриката “ПОДСКАЖЕТЕ НИ”, чрез която екипът ни ще събира информация и материали за всички теми и събития от парламентарния живот, които интересуват потребителите.

Какво ни предстои?

Предстои създаването на нова секция, която ще събира на едно място наличната информация за дейността на българските евродепутати. Тя ще отразява дейността им в Европейския парламент, техните позиции и начините, по които се консолидират, когато на ниво ЕП се решават въпроси от национално значение.

Предстои изпращането на допълнителни въпросници до българските депутати, чрез които информацията в техните профилни страници ще бъде постоянно допълвана и разширявана.

Профилите на депутатите (фирмите и НПО, в които  участват  и са участвали) ще бъдат свързани с Търговския регистър, Регистъра за обществени поръчки и Системата за предоставяне на публична информация за управлението на средства от Европейския съюз (ИСУН).

Предстои и създаването на форум, който ще предоставя възможност за комуникация между избирателите и техните политически представители. Чрез интегрирането на това приложение ще се даде възможност да се обсъждат национални, регионални и локални теми между гражданите и техните избраници.

От името на екипа, развиващ портала „Отворен парламент-граждански гласове“, искаме да благодарим на нашите читатели за тяхната подкрепа към сайта. 

Институт за развитие на публичната среда развива и други дигитални инструменти, които подппомагат участието на гражданите в процеса на взимане на решения.

  1. За честни избори;
  2. Граждански форум за честни избори;
  3. Наблюдение на изборите през социалните мрежи.