НЦИОМ прави изследвания за партии, недостъпни за формациите

Последният доклад на Фрийдъм Хаус: Влошен изборен процес и проблеми в съдебната реформа
25.09.2012
НЦИОМ не вижда смисъл да публикува методологията на изследванията си
19.10.2012

НЦИОМ прави изследвания за партии, недостъпни за формациите

От БСП твърдят, че ще отнесат въпроса до Цецка Цачева

Националният център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) прави партийни изследвания, които обаче не стигат до техните обекти. Това показва проучване на „Отворен парламент – граждански гласове“ сред парламентарните групи.

Оказва се, че две тяснопартийни проучания за БСП не са поръчвани, нито са получавани впоследствие от парламентарната група на социалистите. Изследванията са обявени от НЦИОМ като „национални представителни проучвания“. Едното е изготвено от държавните социолози през октомври 2009 година, а другото през юни 2012 година. Първото разглежда „Общественото мнение за лидерите на БСП“, а второто – „Общественото мнение за 48-я конгрес на БСП“.

Според данни от НЦИОМ, получени по Закона за достъп до обществена информация – „резултатите от всички проучвания са предоставени за ползване на ръководствата на съответните парламентарни групи от 41-то Народно събрание“.
Това твърдение, обаче не получава потвърждение от парламентарната група на Коалиция за България.

„От ръководството на парламентарната ни група подобни изследвания не са поръчвани досега и не ми е известно да ползваме резултатите от тях“, заяви ред „Отворен парламент – граждански гласове“ секретарят на БСП по медийната политика, член на партийното ръководство на социалистите и депутат Антон Кутев.

„Не съм виждал  резултатите от тези изследвания, а някои от тях биха ми били доста интересни“, допълни той. Според Кутев, обаче е интересното кой е възложил проучванията при положение, че социалистите не са поискали данни за  общественото мнение за лицата на партията им, нито нагласите преди конгреса на левицата.

„Интересно ми е кой е поръчвал и разглеждал тези изследвания при положение, че не сме ние, а те засягат пряко нас“, заяви Кутев.

„Ще задам въпрос поне към председателя на НС, доколкото тази програма – НЦИОМ се плаща от парламента“.

На въпрос кой може да има интерес от подобни изследвани и техните резултати, народният представител обясни“ „Нямам представа кой може да има интерес, но е странно да се прави подобно нещо, още повече, когато е заплатено с бюджетни пари“.
„Не виждам кой друг освен ГЕРБ би имал интерес от такива изследвания“, смята още Кутев, тъй като ако подобно проучване не е предоставено за целите на БСП, то обслужва интересни на политически противници.

Според него, обаче е „най-малкото некоректно да се обслужват политически противници“ с бюджетни средства“.

Според данните, представени от НЦИОМ по Закона за достъп до обществена информация за три години от началото на мандата на този състав на парламента, центърът е направил 104 социологически проучвания.

При поредица от запитвания,  НЦИОМ не пожелаха да представят конкретна информация кой е поръчал изследванията – дали това е ръководството на НС, парламентарна група, парламентарна комисия, народни представители или администрация на НС.

Последвалото твърдение, че са предоставени на „съответните парламентарни групи“ – се оказа невярно.

След проверката от страна на БСП и твърдението им, че проучванията за тяхната дейност не са достигнали до тях от „Отворен парламент – граждански гласове“ потърсихме и „Атака“, които са според отговора на НЦИОМ трябва да са получили „ретроспективен бюлетин“ на тема „Динамика в отношението към председателя на ПГ на „Атака“ – Волен Сидеров“ (декември 2010 година)

След първоначалната изненада от страна на формацията, впоследствие те не бяха открити за коментар.

В проучванията на НЦИОМ фигурират и други партийни изследвания. Така например НЦИОМ е изготвил ретроспективен бюлетин на тема „Общественото мнение за СДС и ДСБ“ през декември 2009 година.

Националният център за изследване на общественото мнение е второстепенен разпоредител на бюджетни кредити по бюджета на Народното събрание.
Според справка от НЦИОМ за 2009 година те са получили 435 322 лева от бюджета на парламента и и над 200 000 лева от договори с външни възложители.
За 2010 година тези суми са съответно 306 982 лева и 224 468 лева, а за 2011 – 385 524 лева и отново 224 468 лева.
За 2012 година сумата, която НЦИОМ получават от външни възложители е отново същата – 224 468 лева, а приходите от собствена дейност са 396 393 лева.