Среща на еврокомисар Нели Крус с представители на българските медии

Среща на заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус с представители на българските медии
20.09.2012
Европейската инициатива за прозрачност /ЕИП/ – стандарти за предоставяне на публична информация за фондовете на Европейския съюз
20.12.2012

Среща на еврокомисар Нели Крус с представители на българските медии

„Здравейте на всички. Благодаря ви, че сте тук.

На първо място бих искала да споделя впечатленията си от страната ви, които натрупах днес.

Не само че проведох продуктивни срещи с президента, премиера и министри, но и бях силно впечатлена от група ученици в едно от столичните училища – Ангел Кънчев. Те се възползват от електронното обучение, за да направят учебния процес по-интересен и да се свържат с други училища. Този тип обучение е бъдещето на образованието в България. Искрено се надявам, че ще виждаме все повече инициативи в тази сфера, защото дигиталните технологии променят към по-добро живота на хората.

Но разбира се главната причина, за да бъдем днес на тази дискусия представлява състоянието на медийния сектор.

Чудесно е, че толкова много хора са се присъединили към дискусията – това само по себе си представлява донякъде и плурализъм в действие. През юни месец обещах на изслушване в Брюксел, че ще посетя България, за да си изградя по-ясна представа за състоянието на обсъжданите проблеми. Ето че съм тук.

Първото ми съобщение – аз съм тук, за да слушам. Вече съм получила значителна информация, включително и едно скорошно писмо от разтревожени за свободата на медиите журналисти. Не мога да твърдя, че съм достигнала до решения или дори, че имам необходимите правомощия, за да бъдат предприети действия по всички описани проблеми. Разбирам желанието ви за силен рефер в споровете около медийния сектор. За мен е ясно, че щом съществуват очевидни примери за насилие над журналисти в България и щом Репортери без граници оценяват страната толкова слабо, значи има сериозен проблем, който трябва да бъде разследван.

Второто ми съобщение е свързано с това, че съществуват редица фактори, които допринасят за позитивната връзка между медийната среда и демокрацята. Не винаги става въпрос единствено за закона. В една страна може да има добри закони, но ако те се нарушават или не се прилагат, ако съществува култура на автоцензура или липса на прозрачност по отношение на това, как функционира секторът – тогава законът сам по себе си не може да разреши възникналите проблеми.

Що се отнася до прозрачността бих искала да подчертая, че днес повдигнах този въпрос пред вашия министър-председател (Б. Борисов). Той се съгласи с моята позиция, че не съществува достатъчно прозрачност в България по отношение, както на собствеността на медиите, така и на тяхното финансиране.

Запитах го дали ще подкрепи усилията за повишаване на прозрачността в този сектор, а той отговори, че мога да разчитам на пълната му подкрепа. И ето, че сега съм пред вас, за да  потърся вашите виждания и идеи,  за това как да се увеличи прозрачността в сектора. Моля ви за конкретни идеи за това как да се увеличи прозрачността.

Третото ми и последно съобщение касае факта, че медийното многообразие и дигиталните технологии спомагат за създаването на разностранна медийна среда с по-висок кредит на доверие. Използвайте пълния потенциал на дигиталните медии, за да разпространявате своите материали и мнения.

Бих желала да чуя вашите мнения по тези въпроси и по отношение на състоянието на българските медии в България…“

Цялата дискусия можете да проследите тук