Допълнителните 2/3 вероятно ще останат в същия вид, без да бъдат обложени

"Фас Еър" или как се развлича елитът
15.08.2012
Партиите спазаряват кадровици на Темида по схема 5:2:2:1:1
21.09.2012

Допълнителните 2/3 вероятно ще останат в същия вид, без да бъдат обложени

Година след като Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на Комисията по бюджет и финанси в НС, съвместно с експерти от Министерство на финансите и НАП, да изготвят законодателни промени, така че скандалните две трети необлагаеми допълнителни пари за депутатите да подлежат на налог, се оказа, че движение по този случай няма, а нагласата на мнозинството е да се запази статуквото. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ от  Димитър Главчев.

„Експертите, на които е възложена задачата за облагане на 2/3 с данък знаят как да се направи операцията, но не виждат смисъл в това“, обясни депутатът. Според него липсата на предложение за законодателни промени, с които безотчетните финанси на народните представители, които са малко по-малко от една допълнителна работна заплата, се дължи на факта, че има ли налог върху тях „едни пари от бюджета ще се вземат от едно място и ще отидат на друго“.

„Казвам го като краен резултат – Народното събрание ще обложи тези пари за разходи, които получават парламентаристите, но данъкът от една позиция в бюджета, ще отиде на друга позиция. Няма особен смисъл в това упражнение като краен ефект. Единственото, което ще се случи е, че тези пари, тези 2/3 ще намалеят“, заяви Главчев, от думите на когото стана ясно, че няма смисъл допълнителните пари на депутатите да са по-малко.

„Ето заради това се бавят експертите от НАП и Министерство на финансите, защото не се вижда смисъл в цялата тая операция“, обясни парламентаристът. „Наистина ще бъдат обложени парите, ще се вземат от Народното събрание и ще отидат другаде в бюджета“, повтори за пореден път той.

„Като краен резултат в рамките на бюджета нищо няма да се случи – едно перо ще бъде намалено, за сметка на друго перо. Няма да има фискален ефект“ смята Главчев, който преди година защитаваше идеята за облагане на допълнителната сума.

Той за пореден път оневини липсата на резултат от страна на МФ и НАП, които се заеха изобретяването на вариант, как тези пари да бъдат обложени.

„Експертите не са затруднени как да го направят, но през цялото това време търсят смисъла, който го няма. Единственият смисъл е да се изчистят „необлагаемите разходи“. Трябва да сме много ясни не става дума за приходи на депутатите, а пари, които им се полагат за разходи“, обясни позицията си Главчев

„Има и друг въпрос – като се орежат представителните разходи, може да им се намери по-добро приложение в бюджета, например за здравеопазване, но пък звучи популистко. Мисля си, че така или иначе Народното събрание връща голяма част от отпуснатия си бюджет всяка година, така че на практика проблем няма“, смята още депутатът.

Според парламентариста, ако се „прави нещо по този въпрос“, обаче е най-добре да се направи в бюджетната процедура, заедно с пакета от данъчни закони, които се приемат в края на всяка година.

В началото на тази година Главчев обясни, че работната група анализира българското и европейското законодателство и работи, а народните представители чакат да им бъдат предложени варианти за законодателни решения.

Януари месец, депутатът обясни, че промените не е трябвало да се правят преди изборите, за да не сметнат избирателите, че народните представители си намаляват средствата в резултат на предизборната кампания.

Девет месеца по-късно обаче от думите му стана ясно, че задачата пред работната група била много лесна, но не се случвала не заради кой знае какви проучвания и анализи, а заради липса на смисъл.

Ясно е , че за тези 1500 лева, които народните представители вземат допълнително на месец, за издръжка на приемните си по места и за експертиза – няма да се създаде ред, свързан с тяхната отчетност.

Част от депутатите нямат приемни, нито издържат сътрудници в парламента и  в избирателните си райони.

В интервю за “Отворен парламент – граждански гласове“  независимият депутат Кирил Гумнеров заяви, че никога не е заплащал на свои сътрудници, докато е бил депутат от групата на Атака. По думите му тогава той е имал един сътрудник и то работещ безплатно. Гумнеров няма и приемна в избирателния си район. Откакто е независим няма сътрудник.

Неговият колега Димитър Чукарски  пък има приемна за избиратели в Кюстендил, но през зимата тя не работи.

Практика освен това е всяка парламентарна група да наема 2-3 сътрудници, а не всеки депутат поотделно. Като “икономисаните” пари остават в небитието на безотчетността.

В Нова телевизия  Яне Янев, който смята, че пръв е повдигнал темата за безотчетните 2/3 (размятвайки  в студиото на бтв плик с 1464 лв.)  каза, че има сътрудници, но не обясни как ги осигурява и как сключва договори с тях.

Той настоявал 2/3  да са доход, а не разход. Янев разказва, че по традиция 20-30% от тези пари се отделят и се събират от групите в парламента. Нa въпрос – това ли са парите за подаръци, Янев отговори утвърдително. Шефът на РЗС и колегите му отчитали тези пари на всеки 6 месеца през парламентарната група, политическия съвет и върховния контролно-ревизионен съвет на партията.

От участие на Димитър Главчев в бТВ  през лятото стана ясно, че ГЕРБ употребявали тези пари за купуването на траурни венци, помощи за училища, спортисти, ремонт в зоологическата градина в София, дарения за лечение на деца. Около 1/3 от надбавките оставали в касата на групата, а останалите средства се получават от депутатите. За две години „двете трети” възлизат на над 4 милиона лева. Според Главчев поне 30% отиват за дарения.

Според ковчежника на Атака и настоящ независим депутат – Петър Хлебаров, който стана известен с това, че след напускането си отнесе касата на парламентарната група, където се съхраняват именно тези средства, депутатите се събирали поне веднъж месечно, правейки си пищни угощения. В менюто им присъства 15-годишно уиски по 217 лева бутилката, калмари на скара и сьомга със шафран. Правели скъпи подаръци на колегите – например запалка за 800 лв. Не щадели средства за подаръци на лидера, който получил уникален часовник на стойност няколко хиляди лева. Средства се отделяли и за ремонт на партийни офиси.

Тези твърдения  парламентаристи направиха, въпреки изричната разпоредба в Приложението към Правилника за дейността на Народното събрание за финансовите правила по бюджета на НС, която гласи, че допълнителните средства се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, приемни и други дейности, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и избирателните им райони. Въпреки че нито партийните софри, нито траурните венци са част от подобен вид дейност, никакъв парламентарен орган не се задейства заради тези твърдения.

Приемането на тези средства едва ли не като бонус към възнагражденията на народните представители, даването им за празненства, подаръци, както и разгръщането на предизборна благотворителност с публични пари, предназначени за друго, освен че е неправилно, рефлектира негативно върху нивото на професионализация и осведоменост на депутатите, осъществявайки дейността си на законодатели. В парламент, в който 70,8% от народните представители са депутати за първи път, осигуряването на експертиза и професионално мнение при подготовката на законодателство и оформянето на позиции е абсолютно задължително.

Поддържане на връзка с избирателите, запознаването с техните проблеми и очаквания, става чрез организиране на приемни, обезпечени със сътрудници, отговарящи на телефонни обаждания и администриращи работата по получаваните от избирателите запитвания, сигнали, писма. Това е важен елемент от представителността в дейността на депутатите. Народните представители са политически представители, а формата на управление е представителна демокрация. Ако депутатите са забравили за тази функция или никога не са подозирали за нея, нека го имат предвид този месец, когато вземат „безотчетните” си 1500 лв.