Туитър и войната на хаштаговете в президентската надпревара на САЩ

Политиката в интернет – пари срещу идеи
11.07.2012
Медии, партии и избори – как се изпълнява Изборният кодекс – Избори 2014 (трета част)
30.05.2014

Туитър и войната на хаштаговете в президентската надпревара на САЩ

С наближаването на изборите за президент в САЩ нараства използването на социалните медии, като инструмент за формиране на общественото мнение от политическите партии. Днес можем да отличим особено ясно битката на основните кандидати в Twitter – една от най-масово използваните социални мрежи в САЩ. Така например още преди речта от миналия четвъртък, с която президентът Барак Обама прие кандидатурата на демократите, неговата кампания бе наела т.нар. рекламен тренд в Туитър.

Рекламните трендове (promoted trends) в тази социална мрежа са особен вид реклама, чрез която конкретен хаштаг бива промотиран, така че постоянно да се появява в началната страница на потребителите. Хаштаговете от своя страна представляват комуникационните канали в Twitter, чрез които потребителите комуникират свободно помежду си или по определени теми, които ги интересуват. Така например кампанията за избирането на Обама развива хаштага #Forward2012, като призовава гражданите подкрепящите американския президент да следят и въпросния канал в социалната мрежа.

От Twitter отказват да разкрият каква е цената на този вид реклама, но според редица от експертите, занимаващи се с реклама в интернет, тя възлиза на около 120 000 щатски долара на ден.

Очевидно е, че и в стратегията на републиканската партия в САЩ, използването на социалните мрежи е залегнало, като инструмент за формиране на обществена подкрепа. Кампанията на Мит Ромни разчита на същия тип реклама в Twitter – #RomneyRyan2012 е хаштагът, който републиканците поддържат за своя кандидат от 30 август. От друга страна наскоро стана ясно и, че каналът #AreYouBetterOff е рекламиран от републиканската партия с оглед на това да се отвлече вниманието, което събранието на Демократите от вторник (4.09.2012г.) е предизвикало в Twitter.

Все още е трудно да се оцени ефектът на политическото позициониране през Twitter. Според представителя на организацията – Уил Стикни, тяхната социална мрежа разполага с поне 140 милиона активни потребители, които преглеждат съдържането на платформата поне веднъж в месеца, чрез компютър или мобилно устройство.
Остава отворен въпросът за това дали рекламните трендове с политическа насоченост не могат да бъдат саботирани. Според Алън Розенблат от Центъра за американски напредък, „похищаването” на трендовете в Twitter, които републиканците подкрепят, не е невъзможно, ако достатъчно либерали започнат да ползват същите хаштагове, които опонентите им поддържат.

Източник: Obama, Romney in Hashtag Battle on Twitter
www.nationaljournal.com