"Фас Еър" или как се развлича елитът

Министерство на земеделието и храните се отчете пред блога "Отворен парламент – граждански гласове" за "експанзията" си в социалните мрежи
03.08.2012
Последният доклад на Фрийдъм Хаус: Влошен изборен процес и проблеми в съдебната реформа
25.09.2012

"Фас Еър" или как се развлича елитът

Историята
Вестник “ Преса“ разкри, че правителственият Еърбъс е докарал „Бистришките тигри“ на Бойко Борисов за мач във Варна. Мачът се е играл на стадион „Тича“, а със същия полет на Авиоотряд 28 са пристигнали и съперниците им от „Чавдар“ Етрополе. Причината за полета е била загуба на игра на карти от премиера, твърдят депутати от БСП.

Борисов обещал да изпълни едно желание на съперника си Емил Димитров- депутат от ГЕРБ. Победителят поискал „Тигрите“ на Бойко да се срещнат на стадион „Тича“ с „Чавдар“. Емил Димитров е почетен президент на тима от Етрополе.

Пред „Преса“ Димитров определил като небивалици твърденията за играта на карти, загубени басове и желанието на победителя. “ Двата отбора са в предсезонна подготовка и по покана на Етрополе с правителствения самолет бяха докарани двата отбора за приятелска среща във Варна. Полетът бе платен от „Чавдар“, твърди пред вестника Емил Димитров.

Той потвърдил, че футболният мач се е играл в последната събота на юли, а „Тигрите“ победили етрополци с 1:0. Бойко Борисов е бил през цялото време на терена.

Какво каза премиерът?
По-късно през деня, Дарик радио съобщи: “Отборът на „Витоша“ – Бистрица е пътувал с правителствения самолет, потвърди във Варна премиерът Бойко Борисов. Момчетата са летeли заедно с отбора на „Чавдар Етрополе“. Полетът е бил платен от етрополския клуб. Друг път не се е случвало бистришките тигри да пътуват със самолет на правителството, увери министър-председателят.
„Да, пътували са. С писмо от футболния съюз сме си платили както всички футболни клубове плащат, когато пътуват с него. Не виждам нищо лошо. Аз съм го давал поне 20 пъти да пътуват други отбори и не знам кое е тенденциозното в това“, посочи Борисов. По фактура отборът на Етрополе е платил около 20 хил. лв.
„За „Левски“ защо не питате? За „ЦСКА“ защо не питате? Какъв по-различен отбор са „Бистрица“? Те не са ли момчета, какви са?“
, казал премиерът.

Запитахме правителствената пресслужба :
1. По какви правила функционира Авиоотряд 28? – правилник/ наредба/ инструкция/ решение на МС – предоставете ни ги или ни дайте линк към тях.
2. Колко струва полетът до Варна на футболните отбори от Бистрица и Етрополе, за който пише днес вестник „Преса“?
3. От  2010 г. (от когато авиоотрядът е на пряко подчинение на премиера) колко пъти частни лица и организации са ползвали правителствените самолети и хеликоптери на Авиоотряд 28 и при какви финансови условия? Каква е тарифа за „външни“ услуги?
4. Какви са условията/ обстоятелствата, при които частни организации и лица могат да ползват услугите на Авиоотряд 28 – за вътрешни и външни полети?
5. Каква част от бюджета на Авиоотряд 28 за 2011г. е формиран от приходи от „външни“ услуги – към частни лица и организации, които заплащат полети за свои нужди?

От пресслужбата ни отговориха много лаконично: 
Авиоотряд 28 има устройствен правилник, приет с ПМС 261/2010 г., с изменения и допълнения, обнародвани в ДВ бр. 39 от 2011 г. Според него началникът на авиоотряда е първостепенен разпоредител
с бюджетни кредити, така че за цени и др. се обръщайте към него.

Курсът, за който питате, е платен от футболния отбор „Чавдар” – Етрополе. Това не е прецедент. Правителственият самолет е използван от различни футболни клубове многократно, включително от отборите на „Левски” и ЦСКА за международни срещи, както и при гостуванията им в Бургас и Варна.

От авиоотряда мълчат
След този „правителствено-официален“ отговор се свързахме се с кабинета на генералния директор на Авиоотряд 28, леко изнервена секретарка ни каза да се обадим утре, за да ни дадат „оторизиран“ човек, който да ни отговори на въпроса по каква тарифа се превозват „Тигрите“ и други футболни отбори с правителствения самолет.

Какви са правилата?
В Устройствения правилник на Авиоотряд 28 пише, че това е авиационен оператор за изпълнение на:
1. полети със специално предназначение;
2. полети за нуждите на министерства и ведомства.

Полети със специално предназначение според Закона за гражданското въздухоплаване са полетите за превоз и обслужване на:
1. президента на Република България;
2. председателя на Народното събрание на Република България;
3. министър-председателя на Република България;
4. чуждестранни и държавни ръководители, съответни по ранг на органите по т. 1, 2, 3
5. лица, включени в състава на делегацията, придружаващите ги екипи, охрана и техните багажи – в изброените по-горе случаи.

Всички правила са нарушени – няма разпоредби, според които министър- председателят може да „дава“ правителствения самолет на когото реши.

Малко сметки
Ако самолетните билети София – Варна и обратно са средно по 150-200 лв. и  пътуват 40 души ( съставите на двата отбора, резерви и трeньорски екип) – сметката ще излезе около 8 000 лв.

Пита се, защото му трябва на отбора „Чавдар Етрополе“  да се бърка с 20 000 лв., като може да плати в пъти по- малко?

Това може да бъде обяснено само с щедростта на собственика на клуба Емил Димитров.

Не знаем дали премиерът и Емил Димитров обаче не са водили и публика със себе си – само тогава 140-те места на Еърбъса, умножени по цената на билет за нормален полет, могат да дадат сума от около 20 000 лв. и няма да изглежда толкова голямо „набутването“ на футболния клуб от Етрополе.