Яне Янев: Абе, аланкоолу, как така си си учредил партия, бе – ти трябва да покажеш на обществото колко са учредителите – 500, 1000 ли са

Съдия Мирослава Тодорова в интервю за "Гневните"
22.07.2012
Съдиите трябва да говорят открито за зависимостите, създавани от административните ръководители
01.08.2012

Яне Янев: Абе, аланкоолу, как така си си учредил партия, бе – ти трябва да покажеш на обществото колко са учредителите – 500, 1000 ли са

Господин Янев, какви ви провокира да внесете тези поправки в Закона за политическите партии, станали известни с нарицателното “Анти-Кунева”. Имам предвид това, че се забранява някой да оглави формация, ако година преди това е бил в управителен съвет на чужди институции, в това число финансови.

Искам да уточня, че тези поправки в този вид съм ги внасял в 40-то Народно събрание. Отстоявал съм ги. И продължавам да ги отстоявам и днес.

Този текст не фигурираше в проектозакона от 40-я парламент.

Ако има някакви разминавания, то те не са по същество. И мога да отговоря на всеки ваш въпрос, за да се убедите, че предложенията ми са на принципна основа, а не конюнктурно, заради който и да е било нов или стар политически играч. Ние считаме, че е ненормално и като практика в рамките на ЕС не съществува възможност – да представляваш голяма търговска корпорация, или да представляваш някакъв картел. И когато си в борда на директорите или в Надзорния съвет – а отидеш в чужда държава да правиш политика? Това е недопустимо – и е недопустимо нито във Франция, нито в Италия, нито във Великобритания, нито в Испания, камо ли пък в Гърция.

Вие сигурен ли сте, че сте си направил справка със законодателствата на тези държави?

Точно така.

И все пак – кое ви провокира да напишете сега този текст, при положение, че липсваше в предишният ви законопроект? Меглена Кунева ли?

Не. Не четете текстовете като дявола евангелието. Текстовете са три и са вкупом. Първи текст – че нямат право да бъдат в контролни и ръководни органи лица, които членуват във вероизповедания, които не са регистрирани по Закона за българските вероизповедания. Това нормален текст ли е?

Второ – ставаше въпрос за тези, които са в бордове на директори в корпорации, които са със 100% чужд капитал. И трето – да отговарят на изискванията на Конституцията за несъвместимост. Когато се кандидатираш и ставаш член на ръководен и контролен орган на съответна партия трябва да отговаряш на конституционните изисквания, дявол да го вземе. Досега и това не беше направено.

Няма провокатор за тези текстове. Когато започнах да правя новия закон за политическите партии и един ден РЗС ще внесе съвсем нов закон – тези текстове там са подробно разписани, като се съблюдава европейската политическа практика. Ние унифицирахме огромна част от законодателството ни с европейските закони, а единствено не си подредихме двора по отношение на партийната и политическата система, която е атрофирала и аморална.

Не смятате ли, че с предложенията ви обаче умишлено се затруднява регистрацията на нови формации? Като например – текстът, според който няма да се признава за легитимно учредителното събрание на дадена партия, ако не е отразено от национална медия?

Аз съм краен противник и винаги съм бил срещу това политическата дейност да е анонимна, тайна и конспиративна. Как може да създаваш партия, която е доброволно сдружение на гражданите за осъществяване на публична дейност в полза на обществото и да отидеш тайно да спретнеш събрание?

Ако партията няма ресурс и медиите не искат да го отразят? Това може да се използва като репресия?

Вие нали виждате как в последния момент изскачат хора и казват “Ние си учредихме партия и я регистрирахме в съда”. Абе, аланкоолу, как така си си учредил партия, бе – ти трябва да покажеш на обществото колко са учредителите – 500, 1000 ли са. Ето, вижте – бившият военен министър Николай Цонев – той си учреди партия и излезе и каза “Аз я учредих”. Е, къде са учредителите? В регистрите на СГС за последната половин година има вписани над 30 партии, за които никой нищо не е чул.

Смятате,че една партия трябва да се регистрира максимално трудно?

Напротив, считам че трябва да е максимално лесно, но да има прозрачност. Така както настоявам медиите да посочват в публичен регистър собственика си, така да има прозрачност и за политическите партии.

А проверката от ДАНС? Това улеснява, според вас така ли?

Това не е проверка от ДАНС. Който не познава системата, само той може да му дойде такова безумие в главата. В рамките на ДАНС отиде т.нар. структура за финансово разузнаване. Това бюро за финансово разузнаване беше преди в МФ, след създаване на ДАНС – отиде там. Когато представяш данни за капитала си, те са единствената структура, която може да провери произхода на средствата.

А как ще обясните правописната грешка в закона – объркването на 2012 с 2013 година, което щеше да забрани практически партията на Кунева?

Правописната грешка не е случайна – защото когато са въвеждали текста за проекта са копирали текста от предишния закон, вмесен в 40-то Народно събрание.

Предложихте субсидията да следва партията, а не депутата, но от следващия парламент. Има сериозни съмнение, че ГЕРБ, както неведнъж са признавали, плащат на независимите депутати, за да им поддържат мнозинството. И с този текст вие, на практика, затвърждавате позициите им, предлагайки да се въведе след следващите избори?

Не. Просто разсъждавам логично. Законът за политическите партии и Изборният кодекс ще бъдат приети не по-рано от септември – октомври. На практика ще влезе в сила в края на октомври или ноември. Процедурите по новия Изборен кодекс и сроковете са много по-големи.

По време на заседанието на правната комисия, когато се разгледаха вашите предложения г-жа Фидосова уточни, че вие сте политически опоненти. Вие пък искахте да уволнявате Бойко Борисов, после се отказахте. Как така изведнъж политически опоненти гласуват заедно по един такъв закон?

РЗС е конструктивна опозиция и ние дадохме нашите аргументи защо от крайно радикална се превърнахме в конструктивна опозиция. Ние запазваме нашата дистанция с ГЕРБ, считаме, че те не могат да проумеят най-същностния елемент от управлението на страната, а именно – че моделът е сгрешен, че системата която е направена от Луканов е обречена. Който и да дойде на власт, България ще изпада в едни и същи тежки кризи. Затова ние искаме рестарт на старата система и край на прехода чрез нова Конституция.

Що се касае до подмятания и обвинения, че ние поддържаме ГЕРБ – няма такова нещо. Ние сме казали по кои конкретни текстове могат да разчитат на нас. Само по тях.