Нова платформа, разработена от Facebook и CNN ще информира избирателите в САЩ

Мистерията НЦИОМ
20.07.2012
Бъдещето на ски – зона „Алеко” след приемането на Закона за горите
30.07.2012

Нова платформа, разработена от Facebook и CNN ще информира избирателите в САЩ

Facebook и CNN обединиха усилията си за създаването на нова платформа за информиране на избирателите в САЩ.

Апликацията „Аз гласувам” ще създава възможност пред американските граждани, да заявяват открито своите политически възгледи в социалната мрежа. По този начин те ще могат да получават информация за конкретните кандидати на президентските избори, които в най-голяма степен се доближават до техните политически разбирания и предпочитания. По време на информационните си обзори през есента на тази година, CNN ще използва платформата, за да анкетира потребителите по най-различни въпроси, свързани с политиката.

Все още не е определена датата, на която новaта платформа ще бъде пусната, но вече е известно, че тя ще поддържа два езика – английски и испански. Потребителите на социалната мрежа, които решат да я използват ще могат да се информират в реално време за обещанията и посланията на политиците, както и да получават информация от интерактивна карта, проследяваща предпочитанията на избирателите в цялата страна.

Платформата „Аз гласувам” бележи началото на един качествено по-нов подход за CNN – една от традиционните медии, които отдавна се опитват да навлезнат в сферата на социалните мрежи. От CNN споделят, че „обединяването на възможностите на Facebook с най-добрите журналистически практики може да промени моделът, по който гражданите се включват в политическия процес, както и самото медийно отразяване на изборите”.

Чрез новата платформа Facebook и CNN ще наблюдават американските избиратели по редица демографски критерии. Екипът на телевизията, занимаващ се с изборния процес ще работи в близко сътрудничество с екипите на социалния уебсайт при създаването на специални анкети и публикуването на резултатите от тях.

За Джоел Каплан – вице-президент на Facebook-US Public Policy, “Всеки изборен цикъл въвежда използването на нови технологии, които могат да засилят връзките между гражданите и техните представители. Въпреки че инструментите за посредничество се променят, тези връзки между кандидатите и избирателите са от огромно значение.

Социалните мрежи, като Facebook могат да помогнат в трансформирането на чисто информационното познание в социално, което да ангажира американския народ.” Ето защо според Сам Уейд – директор на бюрото на CNN във Вашингтон, „Това партньорство удвоява отговорността на CNN да предостави най-обективното медийно отразяване на изборния процес.”

В действителност в САЩ има редица платформи, които вече са интегрирани със социалните мрежи и ще отразяват политическите настроения на избирателите. Една от тях например е „ElectNext” – платформа, която всъщност е базирана на принципа на уебсайтовете за запознанства.

ElectNext събира информация за мнението на гласоподавателите по определен брой от въпроси, разделени в дванадесет категории: имиграция, здравна система, аборти, оръжия, права на гейовете, образование, икономика, енергетика, околна среда, външна политика, национална сигурност и данъчна политика. Веднъж след като е получила необходимият минимум от информация, платформата оценява „евентуалното одобрение” на потребителите за отделните политически кандидати в процентно съотношение.

Вижте видеото тук:
www.youtube.com/watch

Popvox” от друга страна е платформа, която дава възможност на избирателите да наблюдават работата в конгреса, чрез инструменти за проследяване и оценяване на законодателния процес.

Безспорен факт е, че социалните мрежи предоставят много нови възможности, както пред политическите технократи, така и пред самите избиратели. Все още обаче предстои да разберем дали и доколко „гласуването в мрежата” може да увеличи гласуването по време на избори.
Източник: CNN