С пояснение, че са „политически опоненти“ – ГЕРБ и РЗС почти организираха следващия парламент без Кунева и десните

ДСБ внесе поправката анти-"Витоша ски" (ВИДЕО)
12.07.2012
Проектозаконът за публичните финанси: Гражданите – дефицит, бюджетарите – безчет
02.10.2012

С пояснение, че са „политически опоненти“ – ГЕРБ и РЗС почти организираха следващия парламент без Кунева и десните

Само половин година след като се закани да уволни Бойко Борисов, не успя и се покая в кабинета на министър председателя, ставайки „конструктивна опозиция“, лидерът на РЗС Яне Янев внесе поправки в Изборния кодекс и Закона за политическите партии, които се оказа „ненадейно“ изключително важни и одобрявани от ГЕРБ.

Истината за това как независимите депутати на РЗС ще играят ролята на „патерица“ на управляващите, на мястото на „Атака“, която пък три години след като гласува с мнозинството се разграничи от него, стана ясна на заседание на правната комисия в четвъртък.

Тогава юристите в парламента разглеждаха поправки в два закона от особена важност за парламентарните избори следващата 2013 година.

Наред с обещаните от ГЕРБ правила за прозрачност на ЦИК, нови текстове,  маркиращи  по-голяма медийна независимост, експериментално машинно и електронно гласуване, с вота на управляващите и хората на Яне Янев бяха прокарани поправки в Изборния кодекс , с които бариерата за евентуален кандидат на следващите избори „Синя коалиция“ става непосилна. Според разписания текст от РЗС прагът за влизане в НС за двупартийни коалиции остава колкото за партия – 4%. За всяка допълнителна партия в коалицията, обаче, бариерата се вдига с 1%.

В настоящия си състав в Синята коалиция е обединила пет партии, което ще направи необходимата бариера, която трябва да премине за влизане в Народното събрание – 7%.

Освен това друга одобрявана поправка в Изборния кодекс на РЗС се оказа искането социологическите агенции да обявяват поръчителите на проучванията в предизборна кампания. Кой знае защо обаче нито ГЕРБ, нито РЗС се застъпват за това да бъдат обявявана методологическата рамка , по коятото се правят изследванията.

Поправките „Кунева“

С поправки в Закона за политическите партии пък Янев и ГЕРБ са на път да забранят явяването на изборите догодина на партия „Движение България на гражданите“.

Внесеният проект, предвижда забрана името на партия да повтаря изцяло или частично наименованието на сдружение, което е регистрирано по-рано по закона за юридическите лица с нестопанска цел, включително чрез прибавяне или изваждане на думи, букви, цифри, числа или други знаци от името на сдружението.

Предлага се ограничението да не важи за партии, вписани в регистъра до 30 юни 2012 г. По-късно именно този текст беше представен от Фидосова, която уточни няколко пъти, че с РЗС са политически противници, но пък гласува за повечето текстове, предложени от тях, като печатна грешка.

Точно тази печатна грешка обаче което автоматично удря по учредената на 1 юли 2012 г. партия на Кунева „Движение България на гражданите“, макар и ГЕРБ, и НДСВ да възникнаха като сдружения. Освен това е записано, че започнатите производства по регистрация на политически партии преди влизането в сила на тези поправки се прекратяват и така Кунева не би могла да регистрира партията си с името „Движение България на гражданите“.

В предложените текстове по закона има и изискването, че председател на формация или член на ръководството й не могат да бъдат “управители или членове на ръководни, контролни или консултативни органи на търговски дружества, финансово кредитни институции на други предприятия или на организации с идеална цел, регистрирани извън България”.

Ако тази гласувана от политическите “опоненти” РЗС и ГЕРБ поправка бъде окончателно приета и в пленарна зала, може да стане невъзможно Меглена Кунева да председателства, уредената от нея партия.

В предложените текстове фигурира и ограничението – формацията да не може да се явява на избори, ако няма регистрирани общински структури в повече от 50 на сто от общините в страната.

Независимите ще бъдат заложници на плащания „под масата“ до 42-то НС

Политическа договорка прозря и под друга идея на Яне, която бе охотно приета от ГЕРБ, но ако бъде гласувана окончателно в пленарна зала ще влезе в сила за следващото Народно събрание.

В предложението за нормативен акт Яне Янев е разписал и така спорния за това Народно събрание момент с държавната субсидия. В закона е предвидено, след като дадена партия е преминала 4% бариера и е влязла в Народното събрание, дори и след разпадането й, тя да продължи да получава субсидията си.

Любопитен момент е, че ако това положение бъде гласувано, то трябва да важи за следващия парламент, което ще остави сегашното положение с неясното финансиране на независимите депутати висящо.

В края на миналата година вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ изплащат суми на независимите депутати, напуснали други партии и декларирирали принадлежност към управляващата. В последствие това потвърди и Искра Фидосова, а нито един от независимите не призна, че взема пари от ГЕРБ. Точно на тези избраници обаче се дължи мнозинството на управляващите в НС, защото те имат 117 депутати, а не 121, колкото за нужни за самостоятелно управление.

Според опозицията именно с тези раздавани пари партията на премиера Борисов си купува управлението.

Отблагодаряването на ГЕРБ

С една от поправките на ГЕРБ в Избодния кодекс пък става ясно, че управляващите се отблагодаряват по свой начин на „политическите си опоненти“ от РЗС, които към момента нямат представител в ЦИК.

Проектът на ГЕРБ предвижда ново определение за „парламентарно представените“ партии и коалиции, които участват в състава на всички изборни комисии – тези, които са минали 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание на последните парламентарни избори. Отпада изискването да имат и парламентарна група към датата на насрочване на изборите. Това пък беше причината РЗС, която се разпадна още в първата година от мандата на този парламент, да остане без представител в изборните комисии.

Практически обаче е невъзможно човек на Янев да попадне в комисията, защото тя е с петгодишен мандат и вече бе избрана за изборите наесен. Поправката на ГЕРБ дава възможност на хора от РЗС да присъстват във всички Секционни и Районни избирателни комисии, което може да доведе до нови политически договорки, а именно за ръководството на РИК и СИК.

На местните и президентските избори ГЕРБ бяха критикувани, че те оглавяват повечето СИК и ОИК, а няма представители на опозицията. Сега те могат да включат именно „политическите опоненти“ склонни към „печатни грешки“ в ръководството на районните и секционните комисии с претенцията за „опозиционност“.