Отворете, затворете, само Цеко оставете…

Варна срещу мафията
04.07.2012
Пожарникарят Първан Секиранов: Доброволците работиха наравно с нас
12.07.2012

Отворете, затворете, само Цеко оставете…

Източник: Дневник

„Витоша ски” АД обявиха, че до началото на август ще се пуснат лифтовете.

„Витоша ски” ЕАД абортира преждевременно в осмия месец. Не успя да износи скандалните поправки, които да разрешат „обективната невъзможност зоната да работи законово„.

В крайна сметка чл. 11 от договора между Столична община и „Витоша ски” ЕАД, задължаващ последните да запазят „предмета на дейност на дружеството, съгласно съдебната му регистрация”, ще влезне отново в сила след временното му 8-месечно спиране.

Когато през ноември миналата година лифтовете бяха спрени, от „Витоша ски” ЕАД обясниха, че това се налага заради невъзможността им да почистят просеките около тях.

Днес обаче, това съвсем не е така. Вече подобна пречка не съществува, защото държавното горско стопанство ще прочисти просеките, а концесионерът на пистите и собственик на съоръженията просто ще поеме разходите по почистването. И така до края на юли, най-късно в началото на август лифтовете на Драгалевци и Симеоново ще бъдат пуснати, след като преминат проверка от държавния технически надзор за безопасност.

Това наглед просто решение, бе взето след 8-месечен размисъл, количествено изразен в най-снежната зима от години насам, предоставяща най-добрите зимни условия за ски спортове, скок в цената на картите за лифтовете в Боровец (след затварянето на ски-зона „Алеко”), над двадесет протеста в столицата, три дни блокади на Орлов мост срещу скандалните поправки в Закона за горите, медийни провокации, питания в Столичния общински съвет, януарската поредна проверка на работата на концесионера, неустановила никакви нарушения и пр.

Източник: Facebook

Въпреки всички усилия на акушерите, обгрижващи нормалното износване на „поправката Витоша ски” и липсата на „законова възможност” да се пуснат лифтовете (според Петър Петров от ръководството на дружеството), справедливо предизвиканото обществено недоволство уплаши управляващи и обслужвани година преди изборите и наложи преосмисляне на стратегията.

След  срещата  между кмета на столицата г-жа Фандъкова и ръководството на „Витоша ски” ЕАД, изникват редица въпроси.

  • Как и кое разреши законовата невъзможност лифтовете да бъдат пуснати?
  • Кой фактор направи почистването на просеките възможно сега, а го възпираше в изминалите 8 месеца?
  • Колко човека успя да извози атракционната линия 66 с 8-те си курса на ден в едната посока (65 минути маршрут) и то пътуващ само в почивните дни?
  • Колко автомобила върнаха патрулите на КАТ, следящи за спазването на досега никому неизвестна забрана за превозни средства от кв. „Драгалевци“ до Щастливеца и от кв. „Бояна“ до „Златните мостове“ от 8 до 17 ч. през уикендите?
  • Защо собственикът на лифтовете говори само за „ски сезона“, когато всъщност е блокирал достъпа през цялата година?
  • Какво пречи на „Витоша ски” да подмени съоръженията с нови, при положение, че инвестирането в нови и поддръжката на старите такива, е инвестиция, която е разписана в приватизационния договор?
  • Ще бъде ли санкционирана „Витоша ски” за неоправданото 8-месечно неизпълнение на приватизационния договор?

Еманципира ли се кметът на София – г-жа Фандъкова, след  среща с представителите на властелина на лифтовете и успя ли да го уплаши?
Или миризмата на страх не идва от върха на планината, а от партийната върхушка, за първи път сериозно и заплашително разклатена година преди изборите.