СЕМ затрупан с жалби срещу bTV

Добро утро! Ние сме децата на прехода, Petel.bg
17.06.2012
Варна срещу мафията
04.07.2012

СЕМ затрупан с жалби срещу bTV

„Никога в практиката ми не е имало случай на толкова много жалби“, това заяви пред блога “Отворен парламент- граждански гласове” председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов.

До момента в СЕМ  са постъпили над 50 оплаквания от граждани за начините на отразяване на протеста срещу  Закона за горите. Днес Съветът се произнесе, че отразяването му от бТВ е тенденциозно, но това не е незаконно, тъй като става дума за частна, а не за обществена телевизия.

По думите на Лозанов една от жалбите срещу бТВ е подписана от рекордния брой от 111 души.

Председателят на СЕМ заяви още, че общественото настроение е негативно заради отделни случаи в бТВ, като този с интервюто на Диана Найденова. По думите му бТВ е пропуснала отразяването на протестите само в първия им ден, но като цяло имало “известен дефицит” на информация по медиите.

Колаж: Bulgaria Sega

“Този протест като отразяване и на реакция, принадлежеше по-скоро на новите медии, отколкото на традиционните”, твърди Лозанов, като обясни, че се е водела битка между социалните мрежи и конвенционалните медии.

“Няма съмнение, че социалните медии имат все по-голямо значение. Но те са медии на настроението, те не са балансирани, и нямат кой знае колко плуралистични гледни точки, защото хората там отразяват сами себе си”, обясни Лозанов, който твърди, че няма как “традиционните медии да заприличат на новите”.

Според него с начина си на отразяване на протестите бТВ не оправдаха очакване, а не законова норма, защото задължението за плурализъм е само за обществените медии.

Във вторник СЕМ реши да препрати постъпилите зрителски жалби до bTV и ще публикува отговора на телевизията на сайта си.