Г-н Премиер, припознахте се

#Орлов мост – кръстовището на непримиримите
14.06.2012
Добро утро! Ние сме децата на прехода, Petel.bg
17.06.2012

Г-н Премиер, припознахте се

Източник: Дневник

Въпреки несъгласието, критиките и откъслечните протести на социално ангажирани млади хора през последните месеци, правителството отказа диалог и прокара скандалните промени в Закона за горите на фона на нагли изказвания „България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас, или без вас!“ ПР каналите на властта, наричащи себе си медии, лепнаха на несъгласните етикетите “еколози” и “природозащитници” и им създадоха противоречивия образ на 5-6 заблудени, вманиачени и неадекватни еко-талибани, които пречели на икономическото развитие, и на “зелен октопод”, който точел средства нейде от Алпите и забогатявал за сметка на родните корпорации.

Толкова ресурси се вложиха в тази медийна кампания, че чак премиерът повярва в този образ на недоволните. Голям майтап падна с еколозите – премиерът-слънце, докато строеше поредната магистрала и режеше лентички, с подигравка сади блатни кокичета, прави тунели за мечки и вълци, мести камъчета да не пострадат, грижи се за птички и тревички… смях, смях на гърба на природозащитници, археолози и други учèни!

На 13 и 14 юни обаче се оказа, че шепата “еколози” не са точно 5-6, но стават грешки в пресмятанията. За да си реши проблема с блокирането на Орлов мост и сблъсъците с полицията, премиерът тържествено покани в Министерски съвет познатите лица от неправителствените организации и щедро, с присъщата му категоричност, примесена с лека досада, разпореди на Президента и на Народното събрание да “прецизират” набързо приетото законче и обеща да удовлетвори исканията им, за да разкара от Орлов мост нахалните като конски мухи “еколози”. Те чистосърдечно приеха обещанията му и изпълниха ангажимента си да призоват протестиращите да отложат блокадата до разрешаване на проблема със Закона за горите. За достоверност даже от МС направиха публична стенограмата от срещата. Вече изглеждаше, че всичко е наред.

И тогава дойде голямата изненада. На 15 юни хората отново се събраха на “Ариана”, но вече питаха как така премиерът обещава от името на суверенни институции – Народно събрание и Президент, че и се готви да изиграе Държавен вестник. Питаха и на кого друг какво е обещал, чии интереси обслужва и кой дърпа конците в държавата – „Мухобойко, звънни на шефа по мобифона: работата със закончето се запече“. Що за въпроси взеха да задават тия еколози?!?

Оказа се, че фокусът на недоволството далеч не са само блатните кокичета и няколкото дръвчета, които щели да се отсекат на Витоша, за да станем като в Австрия, и че на Цариградско не се търкалят просто няколко биолози, прекалили с четенето на нàучна литература. Там са млади, мислещи и интелигентни хора, които не приемат диктатурата, едноличното управление и демонстративното потъпкване на закона, дори когато това се прави под предлог да се удовлетворят исканията им. Хора, които осъзнават, че идеята на демокрацията не е един човек да може да прави каквото си иска със закона, за да угоди на силните на деня, и еднолично да обещава и после да променя позицията на държавното управление, дирижирайки уж разделените и независими власти.

Хора, които вместо да дремят зомбирани пред телевизора с чипс и бира, излизат на улицата и искат качествена промяна в управлението, искат своето и на децата си бъдеще, искат малкото останал ресурс на държавата да се запази общодостъпен, а не да се излива в джобовете на силните на деня. Хора, на които им е писнало държавни институции и корпорации да се подиграват с тях и да гребат безогледно с голямата лъжица от обществената каца. Хора, които нямат стадно мислене и формални лидери, и не са контролируеми с познатите похвати, работещи при футболните агитки и партийните манифестации. Хора, които знаят какво искат и, надявам се, не се поддават толкова лесно на изтъркани провокации. Хора, чието мислене премиерът показа, че не разбира.

Г-н Премиер, припознахте се, объркахте ни с някой, който не сме, подценихте ни и допуснахте много грешки. Този филм с обещанията, които запращате в небитието след няколко месеца като утихне недоволството, вече сме го гледали и не ни харесва. Светът се променя, г-н Премиер, младите хора вече са други и се налага властта да се промени или да си отиде. Дано го разберете час по-скоро!