Демократичната диктатура или диктатура срещу злото – както (не) ви харесва

Все повече потребители на Фейсбук настояват за “dislike” бутон в социалната мрежа
07.06.2012
Какво не можете да чуете в българския парламент за несвободата на медиите
10.06.2012

Демократичната диктатура или диктатура срещу злото – както (не) ви харесва

Източник: Сайт на Министерски съвет

Страховете около завръщането на Путин на президентския пост са свързани с това, че Владимир Владимирович проправя пътя към диктатура на най-дълго управлявалия владетел след Сталин, а размяната на постовете с Дмитрий Медведев, освен всичко, стана източник на нова вълна от политически вицове.

Ситуацията в България не е по-различна по отношение на това, че практически всички нива на управление (Министерски съвет, Президент, Народно събрание) са овладени от ГЕРБ — партия, еднолична собственост на Борисов. Почти всички опити на опозицията, лява или дясна, да прокарат политики в Парламента срещат твърд отпор от страна на Гражданите за европейско развитие на България.

Партията на телевизорите в настъпление

В една от проправителствените телевизии,  астроложка, която правела „верни политически прогнози“ каза, че управлението в България клоняло към диктатура, а водещата възклика: „Това добре ли е или лошо?“, след което запита участник в студиото, който пък твърдеше, че „диктатурата е плашеща само за неграмотните хора, които виждали само един аспект от нея…“, дали ГЕРБ дава признаци, че ще запази властта търсейки „диктатура срещу злото.“

В Конституцията на Китай, писана от от Мао Дзедун – властта, произтичаща и представляваща народа, може да употреби диктаторски прийоми, с цел да спре „реакционните сили“ – нарича се „демократична народна диктатура“.


България – все повече полицейска и все по-малко правова държава

Видите ли в една страна многочислена полиция, а съдилищата малко, знайте, че тая държава, какъвто и етикет да носи на фасадата си, е истинска полицейска държава.

В България МВР е най-голямото министерство, с най-големия бюджет за всички времена. Страната е сред водещите в ЕС по брой полицаи на глава от населението. България е и страна, в която полицаите са 4 пъти повече от съдиите…

Според доклада на Парламентарната комисия за контрол на употребата на СРС, за 2011 година са издадени 87,676 разрешения за достъп до трафични данни и употреба на СРС при 7,364,570 население на страната, според последното преброяване. Отказите на съда да издаде разрешение са 809.  Нито един гражданин не е информиран, че спрямо него са прилагани неправомерно СРС.

Средностатистически, в България за 2011 г. е издавано по 1 разрешение за употреба на СРС или достъп до трафични данни на всеки 84 български граждани.

Да се върнем в Русия. Там, за същата 2011 година са издадени 466,152 разрешения за подслушване и достъп до трафични данни при 143,100,000 население на страната.

Това пък означва, че в Русия е издавано по едно разрешение на всеки 305 руски граждани.

За целите на този текст искахме да направим сравнение с някоя развита демократична страна. Най-актуалните данни, с които разполагаме, са от съдебната система в САЩ, където 25 щата са отчели такава информация за периода 01 януари – 31 декември 2010 г. В щатите, които са подали данни, с общ брой на населението 227,767,318 жители, за период от 1 година са изададени 3194 разрешения, подслушани са 118 личности, а то тях в съд влезли 603 СРС-та.

Това означава, че в САЩ разрешения за СРС и достъп до трафични данни са издавани по 1 на всеки 71,311 американски граждани.

Данните могат да бъдат анализирани и от гледа точка на ефективността. По тези показатели отново резултатите са стряскащи при 87 хиляди СРС, само 700 са годни за съда, докато в Америка, при 3,119 подслушвания, 603 са годни за съд. Тоест, под 1 процент са влезли в съда в България. За Русия не разполагаме с подобни данни, но в САЩ тези проценти са около 20%… Или, при повече от 30 пъти по-многобройно население американската полиция е повече от 20 пъти по-ефективна от българската, при все, че по брой на служители на МВР България е “в първата 1/3 от европейските страни” със своите 61,170 служители, според зам.-министър Вучков (за politikat.net), а в САЩ служителите на полицията са 708,569… Средно по 1 полицай на 120 българи и 1 полицай на 321 американци

За да сме коректни от статистическа гледна точка, ще ползваме признат механизъм на изчисление, при който получаваме следните данни: на 100 хиляди граждани, в САЩ е издавано по 1 разрешение за употреба на СРС и достъп до трафични данни, в Русия — 328, а в България 1,191

Диктатура срещу злото или демократична диктатура – изберете сами – еднакво безопасно било, ако не „виждате само един аспект от нея“ – полицейщината.

Асен Генов за Отворен парламент — граждански гласове