По следите на изгубеното милосърдие

Сайтът за "Честни избори" с нова рубрика – избори в Кюстендил
04.05.2012
Какво установи алтернативната парламентарна комисия за разследване на отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник?
30.05.2012

По следите на изгубеното милосърдие

Обещаното

Поройните дъждове в последните няколко дни, припомниха на обществото трагедията на пострадалите хора от наводненията в село Бисер. Дали те сега са на сухо и топло? Дали имат вече нови домове? Дали нашите пари са стигнали до тях? Материализира ли се състраданието или се изгуби по пътя до отдалеченото харманлийско село?

Трагедията в сeло Бисер – снимка в. Капитал

Естествените за всички вълни на милосърдие при срещата с човешкото страдание заляха и Българската ски федерация в дните след катастрофата в село Бисер. Те съвпаднаха с четирите старта от световното състезание по ски дисциплини, които се проведоха в ски-курорта Банско на 18 и 19 февруари (гигантски слалом мъже и слалом мъже) и 25 и 26 февруари (спускане жени и супергигантски слалом жени).

Обхваната от общото състрадание тогава, Българската ски федерация, в лицето на нейния председател Цеко Минев, обеща 50 % от приходите от продадените билети за тези състезания да отидат за пострадалите в с. Бисер.

Българската ски федерация сама обяви, че повече от половината билети за събитието са били продадени преди стартовете.

На пистата на Бъндеришка поляна бе изградена трибуна за 5000 места, за които бяха обявени следните цени на билети: за еднодневен билет за възрастни – 35 лева, а за целия уикенд – 55 лв.; пропуските за деца до 12 години – съответно по 20 и 30 лв.

Според отразяващите стартовете български медии, зимният курорт се е пукал по шевовете и е регистрирал исторически добър сезон заради състезанията. Статиите в различните ежедневници ни представяха множество снимки на изпълнените с хора трибуни, а зрителите според различните медии варираха от 10 000 до 15 000.

Държавата

Огромен интерес към състезанията бе демонстриран и от българското правителството, от президента и местната власт.

Министерството на спорта спонсорира организацията на стартовете в Банско с 3.6 млн. лв.

Много от министрите, начело със самия министър-председател, се отправиха към Банско, за да наблюдават на живо стартовете.

Председателят на Българската ски федерация – Цеко Минев и министър-председателят на Бойко Борисов на стартовете в Банско, снимка e-vestnik.

Общински съвет – Банско гласува 540 хил. лева като спонсорство за тези четири старта, с което неведнъж се похвали и самият кмет на Банско Георги Икономов.

Сметките

Ако са продавани билети за 5-те хиляди седящи места на изградената трибуна, това означава, че за четирите старта са предложени общо 20 000 билета. За да избегнем коментари от вида на: „Ама, имаше комбинирани билети… част от билетите бяха еднодневни….. имаше хора с пропуски …и т.н. ” и пр., избираме цена на билет за дете до 12 години – за двата  дни – 30 лв.

Ако приемем за вярна информацията на федерацията, че половината билети са продадени – около 10 хиляди, с приетата от нас стойност от 30 лв. – постъпленията биха били не  по- малко от 300 хил. лв.

В случай,  че това пресмятане е относително вярно, то по сметката на Българския червен кръст за село Бисер трябва да се преведат не по – малко от 150 хил. лв.

Дарителите от Юлен АД

Преди дни (17 май, 2012 г.), блогът „Отворен парламент – граждански гласове” се свърза с Българския червен кръст, за да провери дали има постъпления за село Бисер, по сметките на организацията, направени от Българската ски федерация. От централата на БЧК потвърдиха, че по сметката са преведени 58 008 лв., но не от федерацията по ски, а от Юлен АД.

Последва разговор с представителите на Българската федерация по ски. Заместник-председателят на федерацията г-н Бобев  ни разясни, че федерацията е делегирала правата по организацията на стартовете на фирма Юлен АД. Въпросът ни за броя на продадените билети, остана без отговор, защото Българската федерация по ски не се е занимавала с продажбата на билети и няма информация за техния брой – „по трибуните имаше по 3-4 хил. души на ден, но да не забравяме, че е имаше и правостоящи”, заяви г-н Бобев. Разбра се също така, че Българската федерация по ски не е получила нито стотинка от приходите от състезанията.

Продължаваме със сметките

След като са преведени 58 хил. лв., това трябва да означава, че постъпленията от продадените билети са в размер на 116 хил. лв. Или с други думи при приетата от нас минимална цена от 30 лв. – продадените билети са 3866 – изчисление, което рязко противоречи с твърденията на Българската федерация по ски  и медиите, отразяващи изпълнената със зрители трибуна по време на различните стартове.

Снимка: е-vestnik

Снимка: vsekiden.com

Въпросите

Толкова многобройни ли са феновете на ски спортовете, както медиите услужливо твърдят? Или четирите старта са наблюдавани от по-малко от 4 хил. души – както сочат нашите изчисления?

Ако нашите сметки са верни, то това поставя въпроса защо държавата е изляла 3.6 млн лв. в това губещо начинание? Каква е ролята на Българската федерация по ски, след като тя няма никаква конкретна информация за организираното под нейния патронаж събитие, за което е получила пари от държавата? Кой поддържа статистиката за развитието на ски спорта в България, след като самата федерация не знае колко билета са продадени и какъв е интересът към стартовете за купата?

Остава отворен въпросът – лъже ли някой в цифрите и как състраданието се загуби някъде там сред комфортната за мнозина липса на информация?