ГЕРБ все още не са превели обещания 1 000 000 лева за село Бисер

Социалните медии срещу забраната за съобщаване на предварителни резултати от изборите във Франция
06.05.2012
От черновата до беловата на доклада, с 12 часа разлика
21.07.2012

ГЕРБ все още не са превели обещания 1 000 000 лева за село Бисер

Въпреки обещанието на ГЕРБ, че ще преведе 1 000 000 лева за възстановяването на наводненото от незиправен язовир село Бисер, партията не е отпуснала все още нито стотинка. Това стана ясно в четвъртък от думите на организационния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов пред блога “Отворен парламент – граждански гласове”.

Наводненото село Бисер

Той обясни, че не е преведен нито лев от онзи обещан 1 милион дарение на ГЕРБ -дарение,  заради което Сметната палата подготви специално тълкуване, обясняващо, че няма пречка партиите да развиват благотворителност с парите от държавната субсидия.

Според Паунов се чака да се извършат строително-ремонтни работи, след което да се преведат незнайно на кого и кога някакви пари. От думите на организационния секретар  стана ясно, че той не знае дали средствата ще се превеждат на Червения кръст или друга организация.

Според областния управител на Хасково Ирена Узунова обаче средствата трябва да бъдат преведени именно към Българския червен кръст, който трябва да се заеме с разплащането на всякакви сметки. “Към момента сме събрали 2 300 000 лева”, заяви  Узунова, но по думите й тя не знае колко точно са средствата в сметката, тъй като не е ясно кой какво от обещаното е превел.

Общо събраните средства по дарителската сметка на БЧК към  на края на април са 900 180 лв. – от тях 155 415 лв. вече са усвоени – волята на дарителя не е била за строежи.

Събраните до момента средства стигат само за първите 10 къщи. „Заради големия обществен интерес и създалото се напрежение строителството, особено на тези къщи, трябва да започне максимално бързо. Това са хората в най-тежко състояние, които са по фургони, нямат къде да отидат“, обясни областният управител на Хасково Ирена Узунова, пред вестник „Сега“, преди един месец.

В четвъртък пред “Отворен парламент – граждански гласове”  тя заяви, че средствата за къщите не е необходимо да се събират предварително, тъй като плащанията за строежите не били авансови.

“Най-вероятно днес трябва да се сключи договорът за вторите десет къщи между БЧК и строителя “Билд инвест”, заяви областният управител на Хасково.

По думите й първите десет къщи трябва да бъдат завършени на 26 юли, а предстои общинският съвет да реши на кого да възложи строежа на останалите 34.

“54 са общо къщите, които трябва да възстановим”, допълни Узунова. Тя няколко пъти повтори, че БЧК оперира със сумите, а строителите не искат авансови плащания.

Въпреки че не искат авансови плащания, със сигурност строителите ще поискат трудът им да бъде платен, а не е ясно кога ГЕРБ ще преведат обещания от тях милион.

От своя страна кампанията на БНТ за събиране на средства за село Бисер трябва да приключи на 23 май, а парите от нея ще бъдат внесени в сметката на Червения кръст в началото на юни, обясниха от Националната телевизия.