Фидосова подвела мисията на ОССЕ, че опозицията не се вълнува от Изборния кодекс

Социалните медии срещу забраната за съобщаване на предварителни резултати от изборите във Франция
06.05.2012
Електронното гласуване – рискове и предимства
05.06.2012

Фидосова подвела мисията на ОССЕ, че опозицията не се вълнува от Изборния кодекс

Шефът на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова е подвела международните наблюдатели от ОССЕ, обяснявайки им, че опозиционните партии не се вълнуват от евентуални промени в изборното законодателство, научи блогът “Отворен парламент – граждански гласове”.

Такова твърдение депутатът от ГЕРБ е направила във вторник по време на среща с мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. На разговора Фидосова е присъствала от името на правната комисия в НС, без обаче да извести колегите си от опозиционните партии за срещата. По този начин депутатът от ГЕРБ е оставила впечатлението у международните наблюдатели, че никой освен управляващите не проявява интерес към становището с препоръките на ОССЕ по изборния закон, както и по евентуални негови поправки.

Юристката, която бе и главен идеолог на кодекса, не е предоставила официално становището на правната комисия. ОССЕ са се сдобили неофициално с документ, в който е изразена само позицията на ГЕРБ.

Липсата на коментар от останалите партии пък се наложи поради проведеното в последния момент заседание на правната комисия, която се събра да обсъди становището си по препоръките на ОССЕ, един ден след крайния срок, който парламентът беше поставил на юристите. Тогава от БСП се оплакаха, че никой не ги е предупредил, че гласуването на единно становище ще стане без предварително обсъждане.

Това е било разказано от представители на социалистите и на Организаицията за сигурност и сътрудничество в Европа. “Те останаха искрено изненадани, че не ние сме отказали да отидем на среща от името на правната комисията, а че просто не сме знаели”, разказаха от БСП.

Според предварителната програма на ОССЕ наблюдателите имаха срещи с правната комисия на НС, външният министър, а след това и с всички партии.

Както левите, така и десните в парламента са уверили международните изборни специалисти, в това, че в крайна сметка именно те са причината за провеждане на минимален дебат по техните препоръки, а не ГЕРБ, които всячески отказваха да се обсъди Изборния кодекс  в пленарна зала.

От опозицията са представили своите становища, различни от това на управляващите.
В позицията на ГЕРБ  ясна артикулация има само за въвеждането на СРС за разследване на изборни престъпления и назначаването на щатна администрация към ЦИК.

От ОССЕ са изразили готовност да присъстват на планираната за след няколко месеца Конференция за честни избори, която ще бъде организирана от БСП, както и да направят експертиза по Изборния кодекс и евентуални промени в него, ако бъдат потърсени затова.