С кодове в Туитър срещу забраната за обявяване на предварителни резултати

Външно без анализ и с много лаконичен отговор на препоръките на ОССЕ за изборите
04.05.2012
Фидосова подвела мисията на ОССЕ, че опозицията не се вълнува от Изборния кодекс
09.05.2012

С кодове в Туитър срещу забраната за обявяване на предварителни резултати

Twitter потребителите използват кодовете, както по време на Втората световна война, за да се заобиколят френското законодателство, забраняващо съобщаването на прогнозни резултати от гласуването, преди края на изборния ден.

Използвайки # radiolondres hashtag, следящите изборите си разменят текстови съобщения, съдържащи информация за френско сирене и унгарско вино. Радио Londres е френскоезично радиопредаване на Би Би Си, което е излъчвано за окупираната от нацистите Франция, между 1940 и 1944 г. Предаването е използвало кодове, за да общува с френската съпротива и да се противопоставя  на нацистка пропаганда.

Според френското законодателство, никой не може да обявява резултати преди 20:00 в неделя. Ако го направи – застрашава го глоба в размер до € 75 000.

Никола Саркози стана унгарското вино Tokaji, заради неговия баща, който е унгарец. Друг код, който се отнася до него е Rolex – алюзия за показния му начин на живот.

Франсоа Оланд се среща ката сирене Gouda  или Flanby – карамелов пудинг.

Пример за заобикаляне на френското право е съобщението: „холандско сирене на 27 евро, a Tokai вино по 25 евро на # radiolondres“.

Най – често резултатите, на първи тур, се кодираха чрез времето – например: “  27 ° в Амстердам, 26° в Будапеща, в Нюрнберг 17°, 14 ° в Куба и 10° в Пау“. Амстердам се отнася до Оланд, Нюрнберг  до Льо Пен, Будапеща за Саркози, Куба за комуниста Меленшон, а Пау е Франсоа Байру.

Най – употребявани днес бяха са съобщенията, свързани с  времето в Амстердам и Будапеща.

Последните данни показват 53 ° по Фаренхайт за Оланд,  в Амстердам  и 47 ° за Саркози, в столицата на Унгария.