Социалните медии срещу забраната за съобщаване на предварителни резултати от изборите във Франция

Външно без анализ и с много лаконичен отговор на препоръките на ОССЕ за изборите
04.05.2012
Фидосова подвела мисията на ОССЕ, че опозицията не се вълнува от Изборния кодекс
09.05.2012

Социалните медии срещу забраната за съобщаване на предварителни резултати от изборите във Франция

Камембер за Саркози, име на пудинг (Flanby) за Оланд – са кодовите имена, които предлагат социалните медии за целите на съобщаването на предварителните резултати от президентските изборите във Франция

Twitter потребителите във Франция ще нарушат и на втория тур забраната за публикуване на предварителни резултати от гласуването на президентските избори, рискувайки солена глоба  до 75 000 евро.

Швейцарски и белгийски медии заявяват, че отново няма да се съобразят със закона, според който физически лица, медии и изборната администрация нямат право да разгласяват  резултати,  преди затварянето на избирателните секции в 20 часа.

При разпространението на информация за резултатите в социалните мрежи, на първи тур, Франсоа Оланд е обозначаван с кода „Холандия“, а Никола Саркози е наричан „Унгария“, откъдето е родом баща му.

За втори тур, в мрежите се обсъждат нови кодови имена – Камембер за Саркози като алюзия за марката сирена President и Flanby за Оланд – името на марка блудкав карамелoв пудинг, която критиците казват, че отразява  качества му на кандидат.

Днес, Туитър потребителите маркират своите съобщение с хаштаг  # RadioLondres или радио Лондон – радио станцията, създадена от френската съпротива в Лондон, по време на Втората световна война, която е изпращала кодирани съобщения до окупираната от нацистите Франция.

И на втори тур, белгийските и швейцарски медии ще публикуват предварителни резултати за френскоезичните си читатели.

Трафикът към уебсайта на ежедневника Le Soir е достигнал  600 000 уникални посетители, на първия тур – 75 на сто от тях са от Франция. За сравнение,  значително белгийско събитие генерира около 200 000. Според белгийската медия, информация, която вече циркулира масово в социалните мрежи –  няма смисъл да се задържа.

Защитниците на закона твърдят, че изтеклите предварителни резултати биха могли да повлияят на гласуването – например, ако нерешилите как да гласуват избиратели се върнат от уикенд и  чуят какъв ще бъде вероятният изход от гласуването, могат да вземат решение си повлияни от  информация.

Критиците на закона казват, че в условията на експанзия на социалните медии, правилата следва да бъдат преразгледани.

Каква е ситуацията с огласяването на предварителни резултати, според регламентите в България и други страни – можете да прочете в блога на Нели Огнянова тук.

Източник: Al Jazeera