Уебгигантът Google изследва популярността на политиците

Индекс на медийната устойчивост – България, 2011
16.04.2012
Президетството ще излъчва онлай заседанието на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура
18.04.2012

Уебгигантът Google изследва популярността на политиците

Източник: designyoutrust.com

Интернет компанията Гугъл си е поставила амбициозната задача да наблюдава и изследва популярността на американските политици в надпреварата за президент на САЩ през 2012г. За тази цел компанията е разработила специална платформа, която ще следи за публикации в сайтовете Google news и YouTube, отнасящи се до отделните кандидати.

Не е тайна, че през последните години Гугъл се опитваше да диверсифицира своето присъствие в мрежата, за да привлече възможно най-много потребители към сайтовете си. Новата уебстраница с политическа насоченост продължава усилията на компанията да се утвърди не само, като „преразпределител“ на информация във виртуалното пространство, но и като „създател“ на такава.

На страницата Google.com/elections
може да се проследи, как интересът в мрежата към различните кандидати за президент на САЩ се е променял през годината. Трендовете се измерват според няколко критерия:
  • броят на търсенията за конкретен кандидат, които търсачката Google.com е отчела;
  • броят преглеждания на различни видео клипове в YouTube, за конкретните кандидати;
  • новинарското и блогърско отразяване в мрежата за различните кандидати.

Чрез специално разработена платформа, резултатите от изследването ще бъдат лесно сравними, както по географски показатели, така и за времеви интервали. Добавена е и интерактивна карта на САЩ, която ще маркира различни видеоматериали за кандидатите, според мястото, където те са били създадени.

Тази година се очаква предизборната кампания за президент на САЩ да бъде една от най-мащабно отразяваните досега. Това се дължи, както на големия интерес по темата, така и на новите комуникационни технологии, които все по-често повдигат завесата над изборния процес за обикновените граждани. Може би най-полезното приложение на политическата уебстраница на Гугъл се състои във възможността, която тя предоставя на потребителите, да следят и да се информират в реално време за дейността на политическите си представители, по някои от най-важните теми на предизборната кампания – икономика, здравеопазване, социална и имиграционна политика и т.н.

Google не е единствената компания, която има интерес от разработването на нови инструменти, отчитащи дейността на политиците и нагласите на своите потребители. Електронната следа, която политиците оставят след себе си, представлява все по-атрактивна цел и за традиционните медии.

В началото на тази година американското издание Washington Post създаде свой интернет инструмент, наречен Мentionmachine, с помощта на който следи колко пъти се споменават имената на отделните кандидати за президент на САЩ в медиите и в социалната мрежа Twitter. Новите резултати се публикуват в края на всяка седмица, като същевременно данните, събирани от платформата служат при разработването на анализи от екипа на изданието.

Дали новите технологии представляват качествен барометър, способен да отчита адекватно общественото мнение? Това е въпрос, на който ще търсят отговор със сигурност кандидатите и организаторите на кампаниите.

Използването на технологиите има силен потенциал да промени модела на установяване на връзки между избирателите и техните политически представители. Тази тенденция вече е отчетена от големите информационни компании и най-влиятелните от тях се възползват от възможността да поставят основите на един качествено нов тип журналистика.