10-те най-влиятелни лидери в социалните мрежи

„Виртуално асоциални” политически лидери с ядрен арсенал
15.03.2012
Нараства наблюдението и филтрирането на информация в интернет
21.03.2012

10-те най-влиятелни лидери в социалните мрежи

Модата на социалните медии създаде нов тип отношение към участниците в политическия процес.

Посланията, публикувани от тях може би все още не влияят директно на изборните резултати, но най-малкото със сигурност предизвикват дебати, както онлайн, така и в реалния обществен живот. Поради тази причина наскоро блогърите от The Pulse направиха преглед през призмата на социалните медии на  някои от най-активните и влиятелни в интернет политически представители.

В изследването на The Pulse са включени основно американски политици, но само по себе си то е интересно и защото показва различните подходи, възприемани от тях към социалните мрежи – подходи, които малко или повече се припокриват навсякъде по света.

№ 1
Президентът на САЩ, Барак Обама определено е един от политиците с най-голямо влияние в социалните медии, за което свидетелства и броят на неговите последователи в тях. Обама има над 25 милиона последователи във Facebook, над 12 милиона последователи в Twitter, 52 хиляди във Foursquare. Неговото влияние в интернет, измерено през социалната платформа Klout е 91%. Макар да е нормално „шумът“ в социалните мрежи около всеки действащ президент да бъде голям, с напредването на предизборната кампания, се очаква той да се увеличи в пъти .

Особено интересен е начинът, по който Барак Обама използва социалните медии. Така например американският президент често споделя, чрез видеовръзки на живо своята ежедневна дейност. Изпълнението му на песента „Let’s stay together”, участията по различни събития, на които организира застъпничество, чете лекции или дори забавлява присъстващите – публикуването на тази негова дейност създава „лична“ връзка между американския президент и избирателите.

№ 2
Сара Пейлин е една от най-харизматичните политически личности в САЩ. Участието и като кандидат за вицепрезидент в екипа на републиканеца Джон Макейн през 2008 г. породи изключителен отзвук в социалните медии. Сара Пейлин има над 3 милиона последователи във Facebook и около 730 хиляди последователи в Twitter. Нейното влияние в социалните мрежи, измерено през платформата Klout се равнява на 72,2%.

№ 3
Макар и да не участва активно в бъдещите президентските избори на САЩ, бившият американски президент Джордж Буш също е един от политиците, използващи активно социалните мрежи. Буш използва различни социални канали, чрез които споделя информация. Неговата Facebook страница има над 1,6 милиона последователи. На този канал се публикува и информация от страницата на неговата съпруга Лора Буш, както и от страницата на неговия президентски екип.

№ 4
Кралица Раниа ал Абдула е настоящата съпруга на краля на Йордания – Абдула II. Нейният акаунт във Facebook има над 900 хиляди последователи, а в Twitter последователи на кралицата са близо 2 милиона души. В социалната платформа Klout нейното влияние е измерено на 93%, а честото й участие в организирани „онлайн“ дискусии, затвърждава образа и едновременно на майка, филантроп и предприемач.

№ 5
Нюлт Гингрич е американски политик и консултант със сериозно влияние в социалните мрежи. Неговите Facebook последователи наброяват около 280 хиляди последователи, а тези в Twitterнад 1,4 милиона. Влиянието на Гингрич, измерено през социалната платформа Klout е 83%, за което спомага постоянната му активност в социалните мрежи. И макар че Гингрич рядко отговаря на коментарите на своите последователи в социалните мрежи, почти всеки от неговите туитове има „призоваващ“ характер – „вижте това“, „присъединете се към нас“, „подкрепете ни“ и т.н.

№ 6
Гавин Нюлсъм е избран през 2010 г. за губернатор на Калифорния. Неговото име нашумя покрай легализирането на гей-браковете в Калифорния. Социалните последователи на Нюлсъм са над 100 хиляди във Facebook и около 1 милион в Twitter. Нюлсъм използва особено добре и видео споделянето на информация. Той често участва в предавания, както в интернет, така и през традиционните телевизионни канали, а през 2010 г. бе избран за „Най-социалният кмет на Америка“ от Samepoint търсачка за изследване на общественото мнение в интернет.

№ 7
Кори Букър е кмет на Нюарк в Ню Джърси. Той също е включен в класацията на Samepoint за най-социалните кметове на Америка. Акаунтът на Букър в Twitter има 1,1 милиона последователи, а страницата му във Facebook 56 хиляди. Каналът на Букър в Youtube има близо един милион отчетени преглеждания, а споделените видеоклипове в него демонстрират отношението му към публичните проблеми.

В социалните мрежи Кори Букър често използва вдъхновяващи цитати, много видеа и снимки. Този политик рядко използва чисто формалния декларативен политически подход. Вместо това Букър предпочита да бъде пример за своите последователи, които често го цитират в интернет.

№ 8
Кевин Руд е настоящият министър на външните работи на Австралия. Акаунтът на Руд в Twitter има над 1 милион последователи, а страницата му във Facebook– 67 хиляди. Интересен факт е, че Кевин Руд използва по уникален начин ключови думи за специфични политически дейности в своите социални послания, които спомагат за това интернет потребителите да го намират безпроблемно в различните „онлайн“ търсачки. Тази практика все още се среща твърде рядко сред политиците, участващи в социалните мрежи.

№ 9
Бившият вицепрезидент Ал Гор има над 2,3 милиона Twitter последователи и около 75 хиляди последователи във Facebook, които му помагат в застъпничеството за опазване на околната среда. Прави впечатление, че във Facebook, Ал Гор участва изключително активно, като се старае да отговаря на голяма част от коментарите, публикувани на страницата му. Негативните коментари също не се трият, поради което можем да видим на тази страница дори и послания от порядъка на: „Ал, моля те МЛЪКНИ. Направи нещо в живота си, което е базирано на факти, а не на лъжи, които разпространяваш, за да печелиш пари.“
Много малко политически дейци биха позволили дискусията да се води на подобно ниво, но Ал Гор е един от тях, за което заслужава уважение.

№ 10
Мит Ромни – един от кандидатите за президентския пост на САЩ през 2012 г. има процент на влияние в социалните медии, измерен през платформата Klout, равняващ се на 77%. Той е считан за основния кандидат на републиканците, макар че в самата партия все още няма явен консенсус по този въпрос. Цифрите за Ромни наброяват над 1,4 милиона последователи във Facebook страницата му и около 370 хиляди в Twitter. В същото време каналът на Ромни в Youtube има 5 милиона преглеждания, което свидетелства за ангажираността на този политик в социалните мрежи.

Блогърите от The Pulse правят заключението, че голяма част от най-добре представящите се политици в социалните мрежи са тези, които в даден етап от своите кариери са били държавни служители. Това донякъде е обяснимо – политиците, които не са преминали през държавна служба често приемат социалните мрежи по-скоро, като еднопосочна рекламна платформа, а не като средство за реален диалог с избирателите си. От друга страна бившите политици често се опитват да предефинират своята дейност, фокусирайки се върху защитата на нови социални каузи, което изисква по-интерактивен подход в интернет.