12 март Световен ден срещу киберцензурата

Мнозинството отново отхвърли искане за анкетна комисия за политическия натиск на министър Цветанов върху съдебната власт
08.03.2012
Технологиите и руските избори
16.03.2012

12 март Световен ден срещу киберцензурата

2012 e  година на безпрецедентно насилие срещу гражданите, активни в интернет, с пет жертви и над 200 арестувани, съобщи организацията „Репортери без граници“ в годишния си доклад върху страните „Врагове на интернет“, публикуван днес онлайн, предаде БТА.

По повод отбелязвания на 12 март Световен ден срещу киберцензурата Google и „Репортери без граници“ ще връчат наградата „Репортери без граници за Гражданин на интернет“, която миналата година получи блогърът Аструбал, съосновател на туниския блог Науаат.

В списъка на „Репортери без граници“ на страните „врагове на интернет“ за 2011 г. попадат Бахрейн и Беларус, докато Венецуела и Либия излизат от този на държавите „под наблюдение“, в който остават Франция, в компанията от тази година на Индия и Казахстан.

Промените в списъка отразяват последните развития в областта на свободата на онлайн-информацията, посочва организацията. Освен Бахрейн и Беларус в листата на „врагове на интернет“фигурират Саудитска Арабия, Мианма, Китай, Северна Корея, Куба, Иран, Узбекистан, Сирия, Туркменистан и Виетнам заради честите проблеми с достъпа до Мрежата, стриктното филтриране на информация, гоненията срещу кибердисиденти и онлайн пропагандата, отбелязва „Репортери без граници“.

Успоредно с насилието, упражнявано в диктатурите, т.нар. демократични страни продължават да се поддават на изкушенията на по-високата сигурност или да въвеждат непропорционални мерки за защита на авторските права. Засилва се натискът върху техническите посредници, насърчавани в някои страни да изпълняват ролята на интернет-полиция. Фирми за наблюдение се превръщат в нови наемници в една истинска онлайн надпревара във въоръжаването, предупреждава организацията.

Тайланд, който е в групата на страните под наблюдение, е на ръба да премине в тази на враговете на интернет заради опасността от засилване на филтрирането на информация и съдебното преследване на интернет потребители за обида на държавния глава. В същия списък присъстват Австралия, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Египет, Еритрея, Франция (от 2011 г.), Индия, Казахстан, Малайзия, Русия, Шри Ланка, Тунис и Турция.

Според  „Репортери без граници“  някои страни въвеждат специфична форма на цензура като Пакистан, който наскоро обяви търг за изграждане на национална система за филтриране и блокиране на Мрежата. Неправителствената организация посочва, че ще продължи да следи състоянието на свободата на информацията в интернет в страни като Азербайджан, Мароко и Таджикистан, въпреки че те не са в списъците й.