ЦИК призна: Нямаме независимост, пари и компетентност

Избори 2.0
02.03.2012
448 000 лв. струва разработването на новата система за оценяване на служителите
08.03.2012

ЦИК призна: Нямаме независимост, пари и компетентност

Сабрие Сапунджиева: Отнема ни много време да обучаваме новите колеги в комисията

Централната избирателна комисия не е независим орган, тя изпълнява Изборния кодекс, който пък от своя страна е пълен с неясности.

ЦИК няма собствен бюджет, откъдето веднага се заражда проблем с администрацията към комисията, която няма необходимата компетентност, тъй като наемането й е кампанийно.

От друга страна, старите членове в комисията губят много време да обучават на изборен процес новопостъпилите – излъчени от партии.

Това стана ясно от думите на члена на ЦИК Венцислав Караджов и заместник -председателя на ЦИК  Сабрие Сапунджиева през изминалата седмица на форум „Прозрачност и почтеност в политическия процес”, организиран от Асоциация „Прозрачност без граници”.

“Изборният кодекс ни връзва ръцете. В някои ситуации ЦИК не може да вземе решение, въпреки че ясно съзнаваме какви трябва да са те. Не забравяйте обаче, че ЦИК е административен орган, тя няма самостоятелност”, обясни Караджов, който е от квотата на БСП в комисията.

“Това обяснява защо ЦИК се държи по този начин, не че на нас ни се иска да се държим по този начин, но така сме принудени”, допълни още специалистът по изборно законодателство.

Не би трябвало един административен орган да има оперативна самостоятелност, смята Караджов, който призова да се изясни веднъж за винаги статутът на Централната избирателна комисия.

Той смята, че е “необходима е ревизия на Изборния кодекс”.

“Не е нормално в държава членка на ЕС да има орган с неизяснен административен статут. Не е ясно ЦИК дали е учреждение или е орган някъде си в публичната сфера на нашето право. Имаме ИК, който като специален закон се прилага от ЦИК, но той далеч не урежда всички случаи. ИК не е упоменал, че другите случаи се решават по общото административно право и не е ясно какво се случва с тези казуси”, твърди още експертът.

Източник: Монитор

Финансовата независимост и липсата на компетентност

Според него също един орган, какъвто и да било той, за да бъде независим са необходими два фактора – първият е независимост на съставляващите го хора, а вторият – финансова независимост.

“Финансовата независимост на ЦИК я няма. Когато нямаш самостоятелен бюджет нямаш и администрация, която да подпомага комисията. Когато наемаш администрация на граждански договори тя няма как да изгради капацитет”, обясни Караджов некомпетентността на администрацията.

За протоколите – от онлайн предаване на заседанията до “заспиване от скука”

Неизбежната тема за публикуване на протоколите пък раздели за пореден път членовете на ЦИК на два лагера.

Според Венцислав Караджов в книжата няма нищо интересно.

“Имам съмнения – много хора ще бъдат разочаровани, защото ще заспят преди да прочетат протокола. Защото протоколите се твърде безсмислени и скучни, когато се отнасят до едно решение”, заяви Караджов.

По думите на Сабрие Сапунджиева обаче протоколите не само трябва да бъдат огласени, а и заседанията на ЦИК е задължително да се излъчват онлайн.

Тъй като няма по прозрачен процес от изборите, вземането на решения за вота трябва да бъде прозрачно. “Ако предаваме онлайн нашите заседания мисля, че няма да има следваща коалиция “За Зеленогорски”, която на практика беше против него”, заяви Сапунджиева.

И други неуредици

Според нея също политическите партии се стремят да произвеждат изборното законодателство в 12 без 5. “В това число и изработването на ИК. Ние бяхме назначени като членове на ЦИК и законът се променяше ( б.а КС отмени редица текстове от ИК)”, допълни тя,

“Три дни след насрочването на изборите, трябваше да приемем изборните книжа. Кажете ми как да го направим като нямаме ясни изборни правила. Ние не можем да изпълним закона”, обясни Сапунджиева.

Според нея изборите “2 в 1” са проведени при изцяло ново законодателство, което на практика е усложнило изборния процес.

“Голяма част от времето обяснявахме на младите колеги да обясняваме за какво става въпрос”, заяви още дългогодишният член на ЦИК.

Сапунджиева маркира и проблема с членовете на Секционните избирателни комисии (СИК). “Законодателството позволява до последния момент в изборния ден членовете на СИК да се сменят. Имаше места, на които не знаехме дали ще започнат изборите”, допълни Сапунджиева.

По думите й в комисията не знаели какво ще се случи с бюлетините – дали ще се отпечатат така, както са решили, защото тази дейност е пренасочена към областните управители.

“Законодателството е така направено, че не само ЦИК отговаря за изборите – как да контролираме Министерския съвет или областните управители”, попита Сапунджиева.

© Източник: БГНЕС

Страх у представителите на ГЕРБ в ЦИК да назоват проблемите

През януари работната група в ЦИК трябваше да изготви предложения за вида на становището, с което комисията трябва да обобщи изводите си от проведения през октомври вот.

До 30 януари беше срокът, в който петтимата специалисти по изборно законодателство трябва да  представят на останалите си колеги в Централната избирателна комисия предложение за формата, под която да бъде изготвено становището.

Председателя на ЦИК Красимира Медарова, говорителят на ЦИК Ралица Негенцова и колегите им Румяна Сидерова, Венцислав Караджов и Мария Мусурлиева, трябваше да изготвят “структура на доклада” .

След изборите  председателят на ЦИК Красимира Медарова пое ангажимент за изготвяне на “препоръки” на база отчетените грешки. Междувременно волята за подобен документ изчезна, за да се претвори до “правила за работа”.

До момента ЦИК няма публична позиция или официален документ, представящ проблемите пред  прилагането на изборното законодателство. На страницата няма обявени правила за работа, не е ясно  дали ЦИК са си изяснили най-сетне каква да е структурата на доклада и за кого той да е предназначен.

Ясно е обаче едно – представителите на ГЕРБ в комисията не смеят да изразят мнение за нормативния акт и какво следва да се промени в него, за да не дразнят председателя на правната комисия Искра Фидосова, която многократно е заявявала, че Изборният кодекс е много добър и не се нуждае от сериозни корекции. Страхът им блокира възможността комисията да заеме ясна позиция за проблемите, които законодателят следва да отстрани в Изборния кодекс.

Това поведение на ЦИК доказва, че комисията не е независим и професионален орган, способен да защити обществения интерес и да изгради доверие в изборния процес.

Корпорацията ЦИК –  изградена на основата на политически, служебни и бизнес зависимости, представлява обикновен придатък на парламентарното мнозинство и неговата воля.

Чуйте изказванията на Гроздан Караджов и Сабрие Сапунджиева от ЦИК и коментарите от Ваня Нушева, Даниел Смилов, Георги Милков и Антоанета Цонева