Прозрачно управление на публичния ресурс – правителството с план за действие до края на март

Как индустрията на съдържание лобира сред евродепутатите за подкрепа за ACTA
15.02.2012
Правителството планира да извади минимум 12% от Парк Пирин от защитата на Юнеско
24.02.2012

Прозрачно управление на публичния ресурс – правителството с план за действие до края на март

Пред блога “Отворен парламент – граждански гласове” главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков обясни, че присъединявайки се към глобалната инициатива “ Партньорство за открито управление“, страната ни е избрала да работи по темата: “Прозрачност на управлението при публичния ресурс”.

Програмата “Открито управление” за България се оглавява от началника на кабинета на премиера – Румяна Бъчварова.

Партньорството за открито  управление или  Open Government Partnership (GOP) е глобална инициатива,  подета от американския президент Барак Обама и Бразилия като ко-преседател. Страната ни се включи в нея през септември 2011 г. и пое ангажимент до месец март тази година да подаде плана си за действие.

При посещението си в България, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви: „Неотдавна България се присъедини към Партньорството за открито управление, чието начало беше поставено от президента Обама и Бразилия като съпредседател. Ние очакваме да работим с България при осъществяване на нейния план за действие за подобряване на прозрачността и отчетността на държавното управление.”

По думите на главния секретар на МС, въпреки че в общественото пространство няма изобилие на информация по повода, България има готовност да спази сроковете, а по темите у нас се работи.

Според Желязков темите ще бъдат качени на портала за публични консултации strategy.bg за обществена дискусия.

“Там всеки от гражданския сектор може да вземе отношение по плана, който ще качим”, допълни Желязков. Според него също около средата на идния месец на база изказаните мнение онлайн ще бъде направена голяма дискусия, след която планът за отворено управление ще бъде приет.

Страната ни е избрала за да работи по “Прозрачност на управлението при публичния ресурс”, а не например по достъп до информация, гражданско участие, почтеност и антикорупция. “Трябва да се има предвид, че в публичния ресурс влизат съвсем конкретни неща, а не както антикорупцията, която е една много широка тема и в нея влиза почти всичко. Работейки по прозрачност на публичния ресурс ние трябва да вземем предвид сектори като НЗОК и НОИ”, обясни Желязков.

Само преди седмица именно заради непрозрачното финансиране на Здравната каса по много труден начин опозицията стигна до информацията, че нейният шеф Нели Нешева сама си е раздала бонуси за 30 000 лева. Нешева опроверга тази информация с твърдението, че е взела само около 13 000 лева над заплатата си. Това стана и причина за нейната оставка.

“Ето това например не е особено добър пример за “прозрачност”, констатира Желязков.

По думите ми страната ни синхронизира активността си в тази област с останалите европейски държави.

На 8 февруари експерти от България са се срещнали в Лондон с техни европейски колеги, за да обсъдят неформално идеи за платформата “Партньорство за открито управление”.

“Трябва да имаме яснота каква е акивността по темата в Европа, защото нейните идеолози за САЩ и Бразилия”, обобщи Желязков.