ЦИК със закъснение и вече без особена полза разсекретява стенограмите си

Възможен ли е интерактивен български парламент?
07.02.2012
Избори 2.0
02.03.2012

ЦИК със закъснение и вече без особена полза разсекретява стенограмите си

 

От комисията решиха все пак да се съобразят с препоръките на ОССЕ

Седмица след като председателят на правната комисия Искра Фидосова се ангажира да внесе поправки в Изборния кодекс, които да регламентират публикуването на стенограмите от заседанията на Централната избирателна комисия, самата ЦИК реши, че в нормативния акт няма пречка да се въведе повече прозрачност в работата на органа.

Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Ралица Негенцова пред „Отворен парламент – граждански гласове“ във вторник, която обясни, че комисията е изпратила свое становище до МВнР по препоръките на международните наблюдатели на изборите от ОССЕ.

“Ние в ЦИК приемаме препоръките, направени от ОССЕ и приемаме да публикуваме протоколите и стенограмите си”, обясни още говорителят на комисията.

По думите й обаче “датата ще бъде отложена във времето” и публикуването на документите няма да обхване нито минал период, нито заседанията за предстоящите частични избори за местата, на които са касирани.

Това решение обаче е безвъзвратно закъсняло от гледна точка множеството скандали, които се разразиха около комисията и съмненията за политически решения за регистрацията на десните в Плевен и Монтана, прозрачността на бюлетините и прочие.

Впечатление прави и липсата на ясен срок, с който ЦИК не желае да се ангажира. “Не мога да ви кажа дали ще стане от 1 април, или 1 май”, заяви Негенцова. Сроковете, които комисията залага в бъдеще, доста умело прескача настоящата организация на частния вот, там където той е касиран. Което от своя страна пак ще даде възможност решенията да се вземат на тъмно.

По думите на Негенцова Централната избирателна комисия е направила искане до Министерски съвет да им бъде предоставена система за гласуване по модел на общинските съвети, с която да се улесни “качването” на протоколи, стенограми и гласувания онлайн.

“След обсъждания решихме, че няма никаква законова пречка да дадем повече прозрачност на решенията и обсъжданията си”, допълни Негенцова.

Тя и останалите й колеги от Централната избирателна комисия по време на предизборната кампания използваха почти същата формулировка, за да скрият стенограмите от заседанията си.

На десетките запитвания от медии дали ще бъдат предоставени протоколите от заседанията на ЦИК в период септември – октомври 2011 година от комисията обясняваха, че не могат да го направят, защото в закона няма изрично разписан текст, регламентиращ това.

Говорителят на ЦИК обясни също, че най-вероятно специалистите по изборно законодателство ще се съобразят с препоръката на ОССЕ да организират навременна разяснителната кампания за идните парламентарни избори.

Международната организация настоява Централната избирателна комисия да бъде с постоянно действаща професионална администрация и с независим бюджет. ”Това ще помогне за изграждането на необходимия капацитет и ще позволи на ЦИК да предлага подобрения в изборното законодателство”, се казва в доклада на ОССЕ.

Организацията препоръчва още назначаване на хора, предложени от опозиционни партии, на ръководни позиции в изборната администрация, за да се премахне усещането, че се вземат политически мотивирани решения.

Остра критика има срещу практиката на ЦИК да заседава при закрити врата, в разрез с кодекса за добрите практики за провеждане на избори на Венецианската комисия. Според ОССЕ избирателните комисии на всички нива трябва да работят при пълна публичност.

Скандалите с отказа на ЦИК да взема решения заради липса на мнозинство от 2/3 също са намерили място в доклада. Международната организация настоява в тези случаи да се постановява решение, че жалбите са отхвърлени, което да може да се обжалва пред съда.

Уловката

Въпреки, че председателят на правната комисията Искра Фидосова още не е открита за коментар, „тихото“ решение на ЦИК за разсекретяване на протоколите им в бъдещето крие някои подводни камъни.

След като цяла предизборна кампания от комисията отказваха да предоставят текстовете на стенограмите си, за което включително има заведено дело по Закона за достъп до обществена информация от Института за развитие на публичната среда, съществува опасността преди парламентарните избори догодина специалистите по изборно законодателство отново да се притестят за липсата на такова изискване в закона.

Тези съмнения могат да се опровергаят само ако от управляващите внесат изрично предложение за промяна на Изборния кодекс, за да не може той да се чете двусмислено, на каквото тълкувание и двоен стандарт станахме свидетели.

Такова предложение беше внесено преди изборите от Мая Манолова, Любен Корнезов и Димчо Михалевски от Коалиция за България и бе отхвърлено от мнозинството с аргументите на г-жа Фидосова, че в работата на ЦИК няма нищо тайно и всички политически сили си имат представители, които винаги  могат да им кажат  как работи органът.