Идеите на Владимира Янева за прилагането на СРС противоречат на закона

Изслушване за ACTA в парламента
07.02.2012
Властелинът на язовирите
09.02.2012

Идеите на Владимира Янева за прилагането на СРС противоречат на закона

Предложенията за „нови практики в прилагането на Закона за СРС“, които председателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е изпратила до вътрешния министър и шефа на ДАНС, не съответстват на буквата и духа на закона, те създават условия за изкривяване на информацията и противоречат на принципа на изключителността на прилагането на СРС като способ. Това пише в становище на парламентарната подкомисия за контрол върху прилагането на специални разузнавателни средства „във връзка с опита на СГС да въведе нови практики в прилагането на Закона за СРС“.

Становището е с дата 8 февруари и е подписано от председателя на подкомисията Михаил Миков (БСП) и членовете Христо Бисеров (ДПС), Веселин Методиев (Синята коалиция) и Явор Нотев („Атака“).

На въпрос на „Правен свят“ дали с това становище проблемът с препоръките, дадени от г-жа Янева, приключва за комисията, Михаил Миков отговори отрицателно: „Въпросът съвсем не е приключен. Другата седмица ще искаме изслушване на вътрешния министър и председателя на ДАНС, за да разберем дали в резултат на това писмо са предприети някакви мерки и в какво се състоят те, защото „препоръките“ в писмото противоречат на закона. Практически това е една подкана да се стимулира използването на СРС в максимален срок, независимо дали се налага. Ако например се налага използване на СРС за три дни, защо трябва да се иска за два месеца? Ние смятаме, че се налага проверка на последиците от това действие.“