Властелинът на язовирите

Идеите на Владимира Янева за прилагането на СРС противоречат на закона
09.02.2012
11 февруари — ден за общоевропейски протест срещу ACTA
11.02.2012

Властелинът на язовирите

Или за коварството на Мрежата

Дни след като се случи трагедията в харманлийското село Бисер, която взе девет жертви, в медийното пространство се появи непознатата дотогава фигура на председателя на съвета на директорите на държавното дружество “Напоителни системи” Георги Харизанов.

Веднага след наводнението, Харизанов, който се оказа и съветник на земеделския министър Мирослав Найденов, обясни пред бтв, че е доста вероятно да продължава да има проблеми с хидросъоръженията.

„По места, в малките населени места всеки много добре знае какъв е този язовир, какво му е състоянието, кой го е взел, какво прави с него. Така че да казва някой държавата, всяка втора дума да е държавата – по места всеки много добре знае…”

След като разказа за арендатори, които развъждат риба, пазят крановете с пушки и ги чупят през нощта, за да не изпускат водата от язовирите, Харизанов продължи:

„Това, което каза премиерът, това, което каза и министърът – единна шапка и по-здрава ръка в управлението на тези съоръжения, защото виждате до какво води формата на разграден двор, която се получава с тези микроязовири.”

След като подчерта пълния синхрон, в който работят институциите, Харизанов не се поколеба да прехвърли вината за проблемите към “местната власт”, въпреки че заяви категорично, че общините не разполага със специалисти и финансови възможности, с които да поддържа такива съоръжения.

Шефът на “Напоителни системи” обясни също, че не знае точния брой на потенциално опасните язовири, тъй като „непрекъснато текат описания”. Според него бройката е много голяма и посъветва водещия да си отговори сам каква е тя, като разнесе информацията по области на „чисто географски принцип”.

Биографията

Проверка на блога “Отворен парламент – граждански гласове” показа, че информацията за бекграунда на Харизанов е също толкова оскъдна, както тази за микроязовирите.

Интересът към неговата персона бе предизвикан, след като бе изпратен на амбразурата, за да отмести вниманието от гафовете на ключови фигури във властта. Докато министрите Цветанов и Найденов рапортуваха за постигнатия синхрон от мястото на трагедията – Харизанов „покри“ за два дни всички национални медии -„разяснявайки“ ситуацията.

След множество разговори с пресцентъра на Министерство на земеделието и храните стана ясно, че във ведомството нямат биографична справка за министерския съветник и шеф на борда на директорите на държавното дружество и чакат той да им я изпрати.

Няколко часа по-късно Харизанов изпрати автобиография, която не даде повече информация за неговата квалификация и професионален опит.

Според документа, изпратен на бланка на МЗХ (виж Приложение), Георги Харизанов е завършил „Датски колеж“ ( точното име на висшето училище е Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг– София) през 1997 година – специалността и образователнo – квалификационната степен не се посочат, поради това не става ясно дали обучението му има връзка с настоящите му занимания. Въпреки поисканото от нас уточнение от пресцентъра – такова не ни беше изпратено.

Преди да се сдобие с  държавната си служба е бил в сферата на “частния бизнес”. Какво точно е работил също не става ясно от предоставената справката.

От юни 2011 година е назначен за съветник на министър Мирослав Найденов по “хидромелиоративните въпроси”. Четири месеца по-късно е избран за председател на Борда на директорите на “Напоителни системи” ЕАД.

Дигиталният отпечатък на Георги Xаризанов или giorgio_cbr

Много по-обстойна информация за Харизанов и неговите възгледи може да се събере с пускане на името му в Гугъл.

Само с едно търсене, обикновеният юзър може да попадне на блога на Георги Харизанов, който е пълен с жарки и пламенни слова в защита на политиката на ГЕРБ.

От април 2008 г. до март 2011г. в блога са направени 77 публикации. Георги Харизанов ги охарактеризира така: „Авторски статии за неприятни истини – факти които много хора знаят, но малко хора казват на глас. В този блог не се трият коментари.“

Харизанов е взел отношение по важни държавни въпроси – като започнем от управлението на Станишев и тройната коалиция, минем през проблемите на ромската общност и приключим с Европейския съюз, разбира се отразявайки случаите “Калинка” и “Ваньо Танов“.

По-долу ви предоставяме избрани моменти от неговите текстове (запазваме правописа).

“Пред Вас е петия от поредица постинги, посветени на държавите от Европейския Съюз и корупцията. Поредицата е провокирана от непрекъснатите обиди, които България понася от високомерни европейски политици, затънали до гуша в корупция и лобизъм, но иначе обичащи да размахват пръст.
Конкретния повод, откъдето идва и заглавието, e тъпото въпросче на една австрийска журналистка към Премиера, който сполучливо я нарече „Госпожо от Европейския Съюз“.

Следват страници с разкрития за корупционните практики на:

„Бритиш Петролиум”; Тони Блеър, британските лобисти и техните пликове с пари; Европейската комисия относно ГМО и безопасността на храните; приватизацията на Великобританските ЕРП-та по времето на Маргарет Тачър; Християндемократическия съюз на Германия.

Има и полемика с Алексей Петров за банковите лихви.

За Тони Странджев и Ваньо Танов

„Затова поне аз не изпитвам сашодиковско преклонение към дисиденсткото Ви държание. Затова поне аз не изпитвам съжаление към Ваньо Танов, по повод неговото съжаление за Вашето напускане на системата на митниците. Затова поне аз напълно разбирам причините, поради които г-н Борисов e загубил доверие във Вас именно в периода Март-Май 2010-та година.

Носете си белите дрехи, но не забравяйте едно: Има хора, които ЗНАЯТ.”

За Калина Илиева

„Калинка-Малинка не е лично назначение на Бойко Борисов, а е лично назначение на шефа на ОЛАФ за България – Арно Хайнен, чиято любовница е, и чието дете роди!

Калинка – Малинка не е гадже с никакво таксиметрово шофьорче, а е изключително нагла и надменна пача, живееща и управляваща с мисълта че над нея е само небето.”

„Ударете камбаната, журналя, нека и в Меката на чиновничеството и бюрокрацията – Брюксел, да видят какви хора са ни изпратили, какви тапири се назначават под тяхно давление, и как парите на българския и европейски данъкоплатец стоят блокирани и неизползвани заради болните амбиции на една куха лейка.”

Насоки за развитие на ГЕРБ

ГЕРБ и кадрите
„Стъпките за оживление на вътрешнопартийния живот на партията се крият в разширяване на организационната структура на партията, чрез максимално оптимизиране на дублирането на постове, и по този начин – предоставяне на възможност за израстване и ангажираност.”

Процеси в партията
„Определени хора, на базата на добър личен контакт с управляващите, успяват да постигнат действия и резултати в полза на своите избирателни райони, но това е рядко изключение от общата картина. Същото се базира изцяло на лични контакти и симпатии, а не на устава на ГЕРБ, отзивчивата йерархична структура, и правата на членовете на партията.”

Възгледи за бизнеса
„Първата и елементарна стъпка за подобряване на бизнес средата на членуващите в ПГЕРБ (б.а.Предприемачи ГЕРБ) е да се изгради единна база данни, и на принципа на лоялността и единството хората, членуващи в ПГЕРБ, да имат достъп до потенциални клиенти и пазари сред останалите предприемачи. Не виждам досегашната роля на ПГЕРБ в контакта на малкия и среден бизнес с политическите институции, и подобряването на бизнес климата, освен протоколните срещи организирани за да оправдае тази организация съществуването си.”

„Стимулиране на работата на П ГЕРБ главно по линия на изграждане на делови взаимоотношения между членовете й, в търсене на консолидиране на предприемаческото съсловие в ГЕРБ и култивиране на лоялност и ангажиране към идеите и политиките на партията. Единна база данни, в която членовете на П ГЕРБ да търсят реализация за своя бизнес сред своите съмишленици, е отдавна чакана стъпка в правилната посока.”

Критика към депутатите

„Депутатите сами дават повод за ширещите се подигравки, че са безгласни букви в силната ръка на премиера с пасивното си поведение и липсата на ярки позиции. Говорят ли ви нещо имената Митко Захов? Фани Христова? Ваня Георгиева? Емил Радев? Станка Шайлекова? Христина Янчева? Юлияна Колева? Диан Червенкондев? Това са вашите народни представители, от ГЕРБ. Вие ги избрахте. Шест месеца са достатъчен период, за да се потърси от структурите по места информация за свършената до момента работа от народните им избранници, за причините за безгласното им анонимно поведение, за липсата на обратна връзка с избирателите.

Докато депутатите смирено вдигат ръка, влизат и излизат под строй от парламента, и не дават никакъв повод за медиен интерес към работата и личността си, гласовете в защита на тезата че Парламента е маша в ръцете на Премиера ще стават все по-силни, а това е в пълен противовес на интересите и на същите тези народни избранници, и на ”ГЕРБ”. С мълчанието и незабележимостта си депутатите работят в ущърб на партията, обезмисляйки понятието Парламентарна Република, и давайки повод на залязващи червени функционери да наричат иронично България „премиерска република“.

За медийната политика

„Сериозно активиране на медийните изяви на депутатите на ГЕРБ. По този начин първо ще намалеят подигравателните подмятания за армията послушници на Борисов, и второ хората от отдалечените райони ще видят най-накрая кой е техния депутат от ГЕРБ, какви са идеите му, с какво помага в работата на Парламента, и защо изобщо е там. Лично аз, при цялото ми уважение към г-жа Фидосова, бих желал да виждам много по-често Александър Ненков, Доброслав Димитров, Станислав Иванов, Йоана Кирова, Моника Панайотова, Стоян Мавродиев, Пламен Нунев, Иван Иванов, Менда Стоянова, и много други.

Защо това не се случва в момента? Нямам никакво логично обяснение, при положение че всяка сутрин имаме три национални сутрешни телевизионни блока от по три часа и половина, които непрекъснато обсъждат политическите теми от деня.”

По повод изгонването на Бареков от бтв

„Личностните „качества“ на самия Бареков са до болка познати на всички – втръсналото „имаме новина“, абсурдната щръкнала офъкана прическа, мамутската му фигура ала магазин Гигант, безумните часовници с бели каишки, сакото завряно в ушите му вследствие на прегърбената на три стойка, клипчетата с дудука в интернет, тоновете публикации за него в жълтата преса. Барабар с високопарните му интервюта за „престижни“ вестници като Уикенд и Шок. „

„На кого не се подмаза, на кого не се подхили, на кого зададе истинските въпроси – неприятните, острите, компроментиращите, разбулващите?

Добре, сложили сте го там за водещ, лошо няма. Защо обаче го подлъгахте че е журналист?

Защо му позволихте да повярва че е на път да изгради институция от името си, че се превръща във фактор, че има думата и силата на инстанция от четвъртата власт?

Не крия че съм член на ГЕРБ, но добре платеното тичане по гъза на ДПС, впоследствие рязко сменено с мазно угодничество пред Борисов и Цветанов, по никакъв начин не се връзват с легендата „Институцията Бареков“, поднасяна ни с години от БТВ. Негативите от идолопоклонничеството му започнаха да рефлектират и върху гостите му, прехвърляйки върху тях съмненията, породени от преклонената главица на водещия и беззъбите му въпросчета.”

Витоша, бракониерите и 50- годишните лифтове

„Докога г-н директорът ще продължава да е еколог-хардлайнер само по отношение на ски-зоната в парка, привлечен и поласкан от обществения интерес, микрофоните и камерите, и ще продължава да нехае за останалите 99,4% от територията на Парка?

Докога софиянци ще продължават да /не/ използват 50 годишни лифтове, гората ще страда от бракониерство, болести и безстопанственост, а пияни българи в камуфлажни дрехи ще обстрелват всичко което мърда в близост до селото им?”

Коварството на Mрежата

Освен политическия блог на Харизанов, търсенето в мрежата показва акаунт в т.нар. „дейтинг сайтове“. 
Както се казва – Гугъл не забравя нищо.

Въпреки активното си присъствие в интернет, председателят на съвета на директорите на “Напоителни системи” не се е погрижил за актуалността на сайта на дружеството. Вчера сутринта раздел „ Новини” съдържаше информация от 2010 г.

По-късно през деня бяха качени видеа с медийните изяви на Харизанов пред бтв и тв7 и информация от два абзаца за състоянието на язовирите, които са под управлението на „Напоителни системи”.

Страницата за актуалното състояние на съоръженията съдържа информация от преди една година – от 1 февруари 2011 г.

giorgio_cbr трябва да напусне вируалния свят

Георги Харизанов има забележителен личен дигитален отпечатък и нищожен институционален такъв. Видно е, че шефът на „Напоителни системи“ и министерски съветник трябва да свърши много повече работа офлайн, за да не добива ситуацията „формата на разграден двор“ – както сам той я определя.

Приложение: професионалната биография на Харизанов (doc).