„Посочете глупака с пръст” – призовава нов сайт на руската власт

Снимка на седмицата на ТАЙМ: Студенти посещават сесия на парламента в Техеран
06.02.2012
Властелинът на язовирите
09.02.2012

„Посочете глупака с пръст” – призовава нов сайт на руската власт

Руският президент Дмитри Медведев говори пред полицаи в Московското регионално полицейско управление, 30 януари, 2012 г. Снимка:Yekaterina Shtukina / AFP / Getty Images

Симон Шустер, Тайм

Според виждането на руската бюрокрация, не е достатъчно човек да няма крака, за да попадне в категорията „човек с трайна нетрудоспособност”. Гражданинът без крака, освен че трябва да се бори с градове, достъпни за инвалидни колички, колкото са достъпни и амазонските джунгли, трябва да се нареди и на опашката за попълване на съответните документи, за да докаже, че няма крака. В противен случай държавата просто приема, че крайниците са израснали отново и прекъсва изплащането на обезщетения. Това е едно от оплакванията за абсурдите на руската бюрокрация, което се повтаря на новия уебсайт на Кремъл „Русия без глупаци”. Сайтът, стартирал миналата седмица, е един вид регистър на бюрократичните безсмислици или както го нарича президентът Медведев „състезание за глупост”.

Освен да предлага непозната за страната официална самокритика, целта на сайта е да осигури и социален отдушник, крайно необходим в тази и без това обтегната ситуация в момента. Все пак в края на декември миналата година в Русия се случиха най-големите протести срещу правителството след разпадането на Съветския съюз. Сега държавата бързa да получи благоразположението на опозицията, за да може спокойно да спечели задаващите се избори.

„Русия без Глупаци” е поредният опит на държавата да пренесе негодуванието на протестиращите онлайн, вместо да протестират по улиците. Само в първия ден след стартирането му на 22-ри януари, на сайта има повече от 135 хиляди посетители. Почти толкова участваха и на демонстрациите в Москва. Два дни по-късно над 1000 от потребителите вече са публикували истории за неадекватността на руската администрация. „Трябваше да включим допълнителни сървъри, за да можем да се справим с лавината от глупост”, казва директорът на проекта Раф Шакиров. И продължава: „Направо бях впечатлен. Ще трябва дори да наемем още хора”.

По-голяма част от съдържанието на сайта описва странните срещи с администрацията писмо, изпратено до прокуратурата например, се връща обратно с бележка, обясняваща, че подобна институция не съществува.

Сайтът има и секция, в която чрез гласуване се класират бисерите на руските политически представители. Така например руският министър на здравеопазването Татяна Голикова заема второ място в класацията, заради изказването си: „Трябва да обхванем повече заболявания и да се научим как да ги лекуваме, така че да не допускаме смъртта като краен резултат”. Все пак тя е детронирана и първото място се заема от също толкова болезнен коментар на председателя на Централната избирателна комисия Владимир Чуров. „Аз гледам на живота оптимистично“ – е цитиран той да казва.  „Когато попитат някой „Какво правиш?”, трябва да се отговаря с „Търся си място за гроб.”

Съвсем естествено на сайта липсват всякакви цитати или оплаквания от министър-председателя Владимир Путин – истинският руски лидер, въпреки че и той има не малко гафове. На официална вечеря на 18 януари например, Путин атакува твърде остро редактор на либерална радиостанция: „Вие не ме виждате разстроен, въпреки че от сутрин до вечер ме заливате с диария”.

Естествено, създателите на сайта отричат, че спестяват гафовете на Путин или други официални лица: „Няма табута”, казва Робърт Шлегел, правен експерт в партията на Путин „Обединена Русия” и съосновател на сайта.

Шлегел казва, „че вдъхновението за сайта идва от други подобни страници на опозицията и в частност от работата на Алексей Навални – блогърът, който подпомогна организирането на протестното движение. Миналата година Навални стартира много популярен уеб-сайт, наречен „РосЯма”, който дава възможност на потребителите да изпращат снимки и жалби относно дупки по пътищата в техните общини. Снимките, които се качват на този сайт, представят руските пътища като след бомбардировка, съдържащи доста черен хумор в тях. Такава е и целта на „Русия без глупаци”. Сайтът трябва да буди смях, защото много от нещата, които официалните лица правят, са направо лудост. И това е сякаш нормално.

Правителството се интересува от намирането на нови начини за разрешаване на проблемите, дори те да са представени по един такъв комичен начин”.

Сайтът трябва да представя планa на президента Медведев след президентските избори през март, когато той ще се оттегли и ще си размени мястото с премиера Путин, за да създаде това, което той нарича “Голямото правителство”. Въпреки че все още е доста мъглива идеята за „Голямото правителство”, се предполага, че в него ще има повече министерства и контактни точки за връзка с избирателите, като това ще позволи на Медведев да продължи борбата срещу корупцията и бюрокрацията. Затова ще помогнат и жалбите и сигналите, които се подават към „Русия без Глупаци”, счита Шакиров – управляващият новосъздадения уеб-сайт. И продължава: „Това не е само играчка или поредната шеговита страница. Сайтът е механизъм, като хирургията, ще премахва болните части от правителството”.

Въпреки това за четирите си години като президент, битката на Медведев с корупцията и нелепостите в администрацията, не е стигнала доникъде. Миналото лято руската полиция излезе с изявление, че средният размер на подкуп е нараснал осемкратно и то в рамките само на една година. Самият Медведев признава в средата на президентския си мандат, че войната му с корупцията се е свела само до „енергичното подписване на незначителни документи”. „Затова, без значение колко голямо ще е неговото правителство, е трудно да повярваме, че той ще се справи по-добре, особено когато след пролетта той ще е само министър-председател – един пост с много по-малко правомощия. Медведев имаше цялата държава на негово разположение да се бори с глупостта, но не направи нищо. Защото единствената им борба е измежду тях самите.”, обаче твърди Навални в своя блог.