ЦИК все още мисли върху структурата на становището си за изборите

Kрайната ни цел е предизборните кампании на щатските кандидати да се заплащат с публично финансиране
20.01.2012
Чели ли са управляващите доклада на ОССЕ за изборите?
04.02.2012

ЦИК все още мисли върху структурата на становището си за изборите

До три дни работната група в ЦИК, която изготвя предложения за вида на становището, с което комисията трябва да обобщи изводите си от проведения през октомври вот, ще внесе предложенията си в комисията. Това заяви пред блога “Отворен парламент” говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

По думите й 30 януари е срокът, в който петтимата специалисти по изборно законодателство ще представят на останалите си колеги в Централната избирателна комисия предложение за формата, под която да бъде изготвено становището.

Негенцова, която заедно с председателя на ЦИК Красимира Медарова и колегите им Румяна Сидерова, Венцислав Караджов и Мария Мусурлиева, трябва да изготви “структура на доклада” – не обясни  под каква форма ще бъде поднесен той на публиката.

По неофициална информация  след  заявената позиция на управляващите, че Изборният кодекс няма да има нужда от промяна, предложения за ремонт на закона няма да има от страна на комисията, която ще се ограничи до написването на “вътрешни правила”.

В началото на януари тази година, с двумесечно закъснение, Централната избирателна комисия сформира работна група от свои членове, които да предложат “подходяща форма” за становище за провеждането на изборите.

Първоначалният ангажимент, който бе поет от председателя на ЦИК Красимира Медарова, бе за “препоръки” на база отчетените грешки. Междувременно волята за подобен документ изчезна, за да се претвори до “правила за работа”.