Политиците на Острова и опасностите, дебнещи в територията на социалните медии

През 2011 България пропада с 9 местa надолу в класацията за медийна свобода
25.01.2012
Докладчикът на ЕС за ACTA подава оставка
30.01.2012

Политиците на Острова и опасностите, дебнещи в територията на социалните медии

Източник: Гардиън

Гафът на Милибанд

Вестник Гардиън писа  за  неволния гаф на лидера на английските лейбъристи Ед Милибанд, който написвайки „Blackbusters“ вместо „Blockbusters“ в своя Туитър, предизвика публични обвинения в расизъм, които накърниха имиджа на водача на партията, имаща претенцията да представлява интересите на работещите хора и малцинствата на Острова. Всъщност Ед Милибанд допусна само правописна грешка в мрежата, за което бе наказан едва ли не от цялата английска преса, докато просто искаше да изрази съжалението си по повод внезапната смърт на Боб Холнс (дългогодишен английски журналист и водещ на популярното във Великобритания предаване „Blockbusters“).

Известно е, че медиите на Албиона отдавна са чувствителни на тема „коректен политически език“. Случаят обаче демонстрира и два нови факта – нарасналото влияние на социалните мрежи за образа на политиците и непохватността на част от британските водачи да се себеизразяват успешно в интернет пространството.

Политиците все още са „чужденци“ в социалната мрежа, докато децата направо са се „омрежили до зъби“

Според Киерън Хенън, изпълнителен директор на фирма, консултираща компаниите как да използват социалните медии, обществото се намира в „преходен период, в който много високопоставени фигури са разбрали важността и значението на социалните медии, но все още се борят с уменията кога и как да ги използват“. Хенън коментира: „Аз съм на 30 години и децата на моите приятели провеждат конферентни разговори в Скайп с по 10 или 15 други деца едновременно, непрекъснато чатят с техните Xbox-и с други деца, имат Фейсбук на мобилните си телефони, не спират да пращат съобщения през блекберитата си. Направо са „омрежени до зъби“.

В момента повечето от политиците и висшите администратори, използват каналите на социалните мрежи само за да комуникират с хората и да покажат, че и те могат да използват мрежите. Но това не им се отдава особено и не изглежда истинно, те не са „местни“ в социалните мрежи и така се заражда проблемът“.

Очевидно е, че децата изпреварват политиците с уменията си да се справят във виртуалната среда. Същото може да се каже и за бизнеса.

Бизнесът отново е по-конкурентен от политиката

Големите корпорации и бизнес организации по света вече са изготвили обширни насоки за своите служители, затова как те да използват социалните медии. В договорите на служителите се записват ясни условия за допустимото съдържание на информацията, която те могат да публикуват на личните си страници в социалните мрежи. Някои от фирмите направо ограничават използването на работния компютър за достъп до Фейсбук и Туитър по време на работа.

Марк Хигинсън, изпълнителен директор на социална медия и маркетингова агенция във Великобритания, прави следния коментар: „В момента почти всяка компания е изработила или изготвя подробни насоки затова кога и как да се използват социалните медии. Но в крайна сметка това ще бъде просто появата на един по-общ социален договор затова как да използваме тези нови инструменти. Така ще ни накарат да променим начина си на мислене и употреба на социалните медии.“

Дотогава, според Хигинсън, успешното използване на социалните мрежи може поне да се подчини на следните правила: внимавайте какво пишете в Google, защото информацията остава – Google никога не забравя. Внимавайте как се изразявате в интернет, защото мрежата е като мегафон – все едно говорите на хиляди хора.

А най-ефективното правило според английският специалист е следното: не публикувайте нищо в социалните медии, което може да злепостави вас или компанията, в която работите.

Според Хигинсън броят на гафовете в социалните медии ще намалява с времето, защото новото „цифрово поколение“ тийнейджъри вече е израснало и все повече приближава властовите позиции. Оптимистичното в случая е, че гафовете от типа „Милибанд” ще стават все по-малко.