Опозицията инициира дебат за промени в Изборния кодекс

България на 52-ро място в световната класация за демокрация
25.01.2012
Полски депутати протестират срещу ACTA
01.02.2012

Опозицията инициира дебат за промени в Изборния кодекс

ЦИК все още не са решили какво да е становището им, в МВнР ги чакат, за да напишат своето

Въпреки категоричната нагласа, заявена от страна на ГЕРБ Изборният кодекс да остане във вида, в който е, по инициатива на 58 народни представители от опозицията, следващия петък парламентът все пак ще обсъди темата.

Формалният повод, който депутатите от БСП и ДПС ползват, за да предизвикат гарантирания им от правилника на парламента дебат, е критичният доклад на ОССЕ за провеждането на изборите у нас.

В петък, по време на парламентарния контрол, народните представители Мая Манолова и Георги Пирински от БСП зададоха въпрос за констатациите на международните наблюдатели на вота на външния министър Николай Младенов. Недоволни от отговорите му,  те призоваха за дискусия в Народното събрание.

Международната организация, която изпрати наблюдатели на изборите за президент и за местна власт през октомври м.г., публикува окончателния си доклад, в който отправя доста препоръки за промени в изборното законодателство и практика.

В становището си ОССЕ припомни препоръката си от 2009 г. за изчистването на избирателните списъци от т.нар. ”мъртви души”. Настоява се още българските власти да позволят на малцинствените групи да използват своя майчин език в кампаниите, както и да им се предоставя официална информация на съответния език.

Организацията поиска още премахването на забраната българите с двойно гражданство да се кандидатират на изборите, както и да отпадне ограничението за затворниците да гласуват. Според организацията от право на вот може да бъдат лишени единствено изтърпяващите наказания за особено тежки престъпления. Иска се и премахване на ограничения пред постоянно пребиваващите граждани на държава извън ЕС да пускат бюлетина за местна власт.

ОССЕ препоръчва създаване на законова възможност гласоподавателите да обжалват изборните резултати. Международната организация смята за уместно и предложението на главния прокурор за използване на СРС при разследване на изборните престъпления. В момента такава възможност няма.

Международната организация настоява още да не се допускат забранителни списъци, да има държавна подкрепа за независимите кандидати, да се осигури безплатно телевизионно време в обществените медии, както и списък на реалните собственици на медиите в страната.

Въпреки това, външният министър Николай Младенов заяви, че критиките на ОССЕ не са особено различни от други години и прехвърли отговорността за изборното законодателство на предишните правителства, които също не са отчели критиките на организацията през годините.

Той обаче увери, че Министерството подготвя подробен доклад в отговор на критиките.

„Очакваме анализите на другите институции, свързани с провеждането на изборите, включително Сметната палата, служба ГРАО, министерствата на правосъдието и на вътрешните работи, ЦИК, СЕМ, БНТ, Върховния административен съд, когато те са готови със становищата и анализите си, ще изготвим анализ, ще обмислим и законови промени. Но първо трябва да получим докладите и анализите на институциите“, подчерта Младенов.

Междувременно работната група в ЦИК все още не е представила на цялата комисия предложението си за формата на становището. Специалистите по изборно законодателство се двоумяха между написването на становище с препоръки за промяна на Изборния кодекс или предпазливото приемане на правила за вътрешна работа, които няма да съдържат оценка за законодателството.

Пред блога “Отворен парламент” говорителят на ЦИК Ралица Негенцова обясни, че предложението за формата на документа ще бъде направено в края на този месец и тогава цялата комисия тепърва ще изпълва решението със съдържание.

След като обясни, че МВнР чака доклади от останалите институции, които пък очевидно не бързат да ги направят, Младенов декларира, че управляващите взимат предвид всички препоръки и ги анализират внимателно.

„Но не заблуждавайте хората, че наблюдателите са казали нещо кой знае какво лошо, те отправиха нормални препоръки. Това, че вие загубихте изборите, си е ваш проблем“, завърши той.

В отговор Мая Манолова заяви, че това може да е проблем на БСП, „но това, че вие се каните да проведете и следващите избори по нечестен начин, е проблем на всички български граждани“.